Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Τι είναι οι «σουβλιές» που νιώθουμε συχνά στα πλευρά;

Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτό τον ενοχλητικό πόνο;


Παρ’ όλο που αυτός ο πόνος στο πλάι της κοιλιάς είναι πολύ συνηθισμένος, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση για τα αίτιά του. Ο πόνος εμφανίζεται μετά από έντονη σωματική άσκηση χωρίς προθέρμανση, ή μετά από πολύ φαγητό, όταν η κυκλοφορία του αίματος στο γαστρεντερικό μας σύστημα είναι αυξημένη.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι ο πόνος αυτός είναι αποτέλεσμα ενός «αγώνα επικράτησης» ανάμεσα στα όργανα της πέψης και τους μυς που εργάζονται, με τρόπαιο το αίμα και το οξυγόνο. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος είναι μια προειδοποίηση για απεργία που μας αποστέλλει το σώμα μας, εξαιτίας της σύγκρουσης αυτής. Κι ενώ η ακριβής αιτία αυτού του πόνου παραμένει αβέβαιη, αρκετοί υποστηρίζουν ότι μπορούμε να τον προλάβουμε. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν η προθέρμανση πριν από έντονη σωματική προσπάθεια και η αποφυγή του στρες μετά το φαγητό. Αν ο πόνος είναι καθ’ οδόν, καλύτερα να κάνουμε μια μικρή ανάπαυλα.

Κατά τα άλλα, έρευνες δείχνουν ότι όσο καλύτερα γυμνασμένοι είμαστε, τόσο σπανιότερα κάνει την εμφάνισή του αυτός ο πόνος.

πηγή:http://www.scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.