Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Aυτή η φωτογραφία του αρχιδούκα Φερδινάνδου τραβήχτηκε 3 ώρες πριν τη δολοφονία του που οδήγησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.Τι μαρτυρά;[ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Αυτός είναι ο διάδοχος του θρόνου της κραταιάς Αυστροουγγαρίας το 1914. Αυτή η σύζυγός του Σοφί, μια γυναίκα που το παλάτι ποτέ δεν θέλησε να δει...


 δίπλα στο διάδοχο εξαιτίας της ταπεινής καταγωγής της. Με κάθε ευκαιρία την ταπεινώνουν. Αυτός την λατρεύει. Φεύγουν μαζί στο Σαράγεβο τον Ιούνιο για να γιορτάσουν την επέτειο γάμου τους. Εκεί νιώθουν απελευθερωμένοι σε σχέση με τη Βιέννη. Χαμογελούν, είναι ευτυχισμένοι, φωτογραφίζονται. Σε λιγότερο από τρεις ώρες ήταν νεκροί. Και λίγες εβδομάδες μετά κυρήχθηκε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.


Υπάρχει μια γοητεία που διαπερνά τα ιστορικά δεδομένα και φωτίζει πτυχές προσωπικές η μελέτη κάποιων φωτογραφιών που γίνονται ντοκουμέντα. Οπως αυτή που βλέπετε επάνω: Ο Αρχιδούκας Φράντζ Φερδινάνδος ευτυχισμένος χαμογελά και ανταλλάσσει θερμή χειραψία με κάποιον περαστικό. Δείχνει ένδοξος μέσα στη μεγάλη στρατιωτική στολή του. Η σύζυγός του Σοφί κρατά σφιχτά ένα μπουκέτο λουλούδια που σύμφωνα με μαρτυρία της εποχής ήταν κόκκινα τριαντάφυλλα. Βρίσκονται μέσα στο ανοιχτό λευκό αυτοκίνητό τους -ελάχιστοι είχαν τέτοιο αυτοκίνητο εκείνη την εποχή. Ηταν μια υπερβολή που μόνο κάποιος σαν τον αρχιδουκα μπορούσε να απολαμβάνει.

Το ζευγάρι πρόκειται να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του. Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής, ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν. Φωτογραφίζονται ανέμελοι ενώ σε λιγότερο από τρεις ώρες θα είναι νεκροί. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και της υποδοχής από τον κόσμο στους δρόμους του Σαράγεβο ομάδες ένοπλων νεαρών υπό την καθοδήγηση σκιώδων δυνάμεων της Σερβίας τους επιτίθενται. Η πρώτη βόμβα δεν τους πετυχαίνει, ούτε η δεύτερη. Η τρίτη όμως ναι, κυρίως εξαιτίας ενός λάθους του οδηγού που έστριψε για να γλυτώσει σε μια γωνία όπου βρισκόταν  τρίτη ενέδρα.

Πέντε εβδομάδες αργότερα, οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης βρισκόταν σε πόλεμο. Το χάος είχε μόλις γεννηθεί, πάνω στα νεκρά σώματα ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Ολα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ομως αυτή η στιγμή ευτυχίας πριν την τραγωδία δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί πιο ιδανικά και πιο τραγικά.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.