Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κτηνοτρόφοι με το… πάτημα ενός κουμπιού, όπως στο Farmville!

Το «Farmville» γίνεται (ελληνική) πραγματικότητα;

Με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του κτηνοτρόφου στο στάβλο, θα μπορεί να γίνεται στο εξής το άρμεγμα των αγελάδων και μάλιστα γρηγορότερα και με μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος...



Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εμπορικός διευθυντής Βορειοελλαδικής εταιρείας, Απόστολος Βάρκας, το νέο - πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα ρομποτικής άρμεξης, θα βρίσκεται είναι στη διάθεση των κτηνοτρόφων από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η λειτουργία του συστήματος είναι απλή και η άρμεξη ξεκινά αμέσως μετά την εισαγωγή του ζώου στον ειδικό χώρο, ενώ καταγράφονται αυτόματα όλες οι παράμετροι της παραγωγής γάλακτος και τα διάφορα στοιχεία της υγείας του.

Ένας ειδικός ρομποτικός βραχίονας συνδέει τις θηλές του ζώου στο μηχάνημα με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων. Τα αυτοματοποιημένα ρομπότ άρμεξης, είναι διαθέσιμα εικοσιτέσσερις ώρες ημερησίως, επτά ημέρες εβδομαδιαίως, για να αρμέξουν, αλλά και να ταΐσουν μεμονωμένα την κάθε αγελάδα.

Το «Farmville» γίνεται (ελληνική) πραγματικότητα;

Tα συστήματα της ρομποτικής άρμεξης, αποτελούν το σύγχρονο εξοπλισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, αυξάνοντας σημαντικά την γαλακτοπαραγωγή, ενώ ο αγροτοκτηνοτρόφος, την ώρα που γίνεται το "ρομποτικό" άρμεγμα, μπορεί να ασχοληθεί με άλλες εργασίες.

Το ενδιαφέρον για νέους τρόπους άρμεξης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την εξασφάλιση πολύτιμου χρόνου για τον κτηνοτρόφο, αναφέρεται από την δεκαετία του 1970.


Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βορειοελλαδίτης κτηνοτρόφος, Γιώργος Κεφαλάς, "η ύπαρξή τους ουσιαστικά ήρθε για να γλυτώσει τον κτηνοτρόφο από το άγχος του να βρίσκεται 365 ημέρες το χρόνο στο στάβλο".

Περαιτέρω, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, στη σημερινή εποχή έχουν εκλείψει και τα "χέρια", ενώ το παραγόμενο γάλα της μηχανικής - "ρομποτικής" άρμεξης είναι πιο καθαρό από υγιεινομικής πλευράς, έναντι αυτού που μαζεύονταν στους κουβάδες.

Λογισμικό για βοσκούς του ...καναπέ

Επιπλέον, ο ίδιος, απαντώντας σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ζώα είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες με τη μηχανική άρμεξη, όπως μαστίτιδες, ανέφερε ότι "με τη γενετική βελτίωση οι θηλές έχουν γίνει πιο ανθεκτικές και τα ζώα δεν διατρέχουν μεγάλους κινδύνους".

Η εταιρεία παράγει υπερσύγχρονα αρμεκτικά συστήματα, με εργονομική κατασκευή, η οποία επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στην ράμπα αρμεγής, πλήρη έλεγχο των ζώων και τέλεια οπτική επαφή με τους μαστούς.

Αυτά τα χαρακτηριστικά, μαζί με τους κορυφαίας ποιότητας παλμοδότες, θήλαστρα, σύστημα πλύσης και απολύμανσης κ.λ.π. μπορούν να προσφέρουν λύσεις υψηλής παραγωγικότητας, χαμηλού κόστους συντήρησης και μεγάλης αντοχής.


Εξάλλου, έως και χίλια ευρώ ανά αγελάδα το χρόνο, μπορεί να εξοικονομήσει ο κτηνοτρόφος που θα εξοπλίσει τη μονάδα του με το πρωτοποριακό λογισμικό διαχείρισης κοπαδιού, το οποίο διαθέτει στην ελληνική αγορά βορειοελλαδική εταιρία.

Το κέρδος είναι σημαντικό, αφού με τα σημερινά δεδομένα το μέσο κόστος φροντίδας ενός ζώου να ανέρχεται ως και 3.000 ευρώ ετησίως, όπως είπαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι Απόστολος Βάρκας και Γιώργος Κεφαλάς.

Διαχείριση κοπαδιού από τον... καναπέ

Το ολοκληρωμένο λογισμικό διχείρισης κοπαδιού, με την επωνυμία "Afifarm", που παρουσιάστηκε στην 9η Διεθνή Έκθεση «Zootechnia», μπορεί να το διαχειριστεί ο κτηνοτρόφος και μέσω του κινητού του τηλεφώνου, του δίνει απεριόριστες και ποικίλες δυνατότητες και το σημαντικότερο οι αγελαδοτρόφοι "μπορούν να έχουν ζωή και εκτός των στάβλων", όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλάς.

«Το Afifarm είναι το λογισμικό ενός πλήρους συστήματος διαχείρισης που αξιοποιείται με πολλούς τρόπους ανάλογα με τον εξοπλισμό που επιλέγει ο κτηνοτρόφος», υπογραμμίζει ο κ. Βάρκας, προσθέτοντας:

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γαλακτομέτρηση, τη χημική ανάλυση του γάλακτος (λιπαρά, πρωτεϊνες, λακτόζη, αίμα, σωματικά κύτταρα κλπ), τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας των αγελάδων,αλλά και την ανίχνευση γονιμότητας».

Επίσης, για πρώτη φοράπαρουσιάστηκε ο παστεριωτής σίτισης μοσχαριών, μια προηγμένη λύση σίτισης, για σωστή θρέψη και υγιή ανάπτυξη μοσχαριών και ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση χρημάτων για τον κτηνοτρόφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.