Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ειδικό δικαστήριο: Ένοχος ο Παπακωνσταντίνου, αλλά στα... μαλακά!

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος για το αδίκημα της...



νόθευσης δημοσίου εγγράφου, καθώς έκανε μεν την λαθροχειρία στην λίστα Λαγκάρντ και αφαίρεσε τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες), αλλά έπεσε στα μαλακά, καθώς το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα!

Αντίθετα, αθώος κρίθηκε από το Ειδικό δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.

Το Ειδικό Δικαστήριο δια του προέδρου τους Νικολάου Πάσσου μετά από 13 μέρες ακροαματικής διαδικασίας ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος κατά πλειοψηφία για την νόθευση δημοσίου εγγράφου και ειδικά της λίστα Λαγκάρντ.

Από την έναρξη της δίκης είχαν επισημανθεί σε δημοσιεύματα οι ισχυρισμοί δικαστικών κύκλων - που έλεγαν ότι επιχειρείται μια παρασκηνιακή προσπάθεια, προκειμένου ο πρώην υπουργός Οικονομικών να μην καταδικαστεί για κακούργημα, κάτι που μεταφράζεται και ως ισόβια κάθειρξη, αλλά να πέσει στα μαλακά. Πράγματι οι ισχυρισμοί αυτοί επιβεβαιώθηκαν σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην Τράπεζας «ΗSBC» της Γενέβης (Ελβετία), η οποία στάλθηκε από τη Πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα το Πρώτο Θέμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα τα κακουργήματα τα οποία αντιμετώπιζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 2) της απόπειρας απιστίας.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση). Δηλαδή η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ποιοι δίκασαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφάσισαν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι:
Πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.
Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου είναι οι εξής αρεοπαγίτες Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.