Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Τσίπρας στο Der Spiegel: Η ΕΚΤ έχει ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μας


Συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα δημοσιευθεί το Σάββατο. "Αν η ΕΚΤ δεν μας επιτρέψει να εκδώσουμε έντοκα, τότε επιστρέφουμε στο θρίλερ", είπε μεταξύ άλλων...





Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να εκδόσει βραχυπρόθεσμο χρέος, όπως έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της κυβέρνησής του και προειδοποίησε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» πως, αν η ΕΚΤ φέρει αντίρρηση, αναλαμβάνει μια σοβαρή ευθύνη.

«Θα επιστρέψουμε τότε στο θρίλερ που είδαμε πριν από τις 20 Φεβρουαρίου» δήλωσε στο «Ντερ Σπίγκελ» αναφερόμενος στην ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα συμφώνησε σε μια τετράμηνη παράταση της στήριξής της από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό μας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ «επειδή αγαπώ την Ευρώπη» και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει απ' όλους τους υπουργούς του –και όχι μόνο από τον μαχητικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη– «λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις έξι μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν τη Δευτέρα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες απο την κυβέρνησή του: «Πρώτον: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, μέσω της οποία θα παρέχονται οι υπηρεσίες του δημοσίου». Η κάρτα αυτή θα εξασφαλίσει τόσο την παροχή τροφίμων αλλά και την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα

Επιπλέον ανέφερε, την αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση, τη δυνατότητα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις, την εγκατάσταση ενός ανεξάρτητου φορολογικού συμβουλίου και την ίδρυση μιας Task Force φορολογικού ελέγχου, τα στελέχη της οποίας θα ανανεώνονται κάθε δύο μήνες προκειμένου να αποκλειστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κύριος Τσίπρας ζήτησε από τον κύριο Βαρουφάκη να δείξει περισσότερη συγκράτηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ζήτησα από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου λιγότερα λόγια και περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από τον κύριο Βαρουφάκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.