Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Oxford Economics: Το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 25% εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ


Μια ανεξέλεγκτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «θα μπορούσε να είναι πολύ σοβαρή» και να μειώσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 25%, δηλαδή όσο έχασε συνολικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, εκτιμά η Oxford Economics, σύμφωνα με τις προσομοιώσεις που έκανε....


Η Ελλάδα θα πλήρωνε «ακριβά» μια έξοδο από το ευρώ, καθώς αυτή θα είχε πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στον τραπεζικό και επιχειρηματικό κλάδο.
Ωστόσο, παραδέχεται ότι το γεγονός ότι θα είχε την ελευθερία να επιλέξει μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική πιθανότατα θα οδηγούσε, αν και σε μικρότερη βάση και υψηλότερο πληθωρισμό, σε ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, το Grexit θα είχε σίγουρα επιπτώσεις και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα, θα αύξανε την πιθανότητα να επιλέξουν την "πόρτα της εξόδου" κι άλλες χώρες εάν βρεθούν σε μια παρόμοια κατάσταση.
Οι αναλυτές της εκτιμούν επίσης, πως το ελληνικό ΑΕΠ θα καταφέρει να φθάσει σε επίπεδα προ κρίσης το 2025, δηλαδή σχεδόν δύο δεκαετίες μετά.
asssss
«Στην περίπτωση στην Ελλάδα, η προσαρμογή αποδειχθεί ότι είναι πολύ ακριβή. Πράγματι, σε διαρθρωτικούς όρους, η δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ 2010 και 2013 ανήλθε σε περίπου 18% του ΑΕΠ, περισσότερο από το αρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009. Αλλά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εφαρμόζεται πλημμελώς και δεν έχει καμία σχέση με την επιθυμητή επίδραση στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις. Ως εκ τούτου, με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις μας, θα εξακολουθεί να είναι στα ίδια επίπεδα ακόμα 10 χρόνια, πριν επιστρέψει το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης» όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός σχεδιασμού του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και του πώς έγιναν οι περικοπές, έχει κοστίσει στη χώρα αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χαμένη γενιά.
opgujitujh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.