Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανοίγουν οι φάκελοι 100 περιπτώσεων μεγάλης φοροδιαφυγής


Το σχέδιο για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής παίρνει σάρκα και οστά, καθώς ξεκινά η έρευνα στις ακόλουθες λίστες: εμβασμάτων, Λαγκάρντ, μεγαλοκαταθετών, ακινήτων του εξωτερικού και Λιχτενστάιν...





Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, τουλάχιστον 100 πρόσωπα, που βρίσκονται στις περιβόητες λίστες, θα «γευτούν» με το... καλημέρα το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από τις ελεγκτικές μονάδες του υπουργείου Οικονομικών για ενοποίηση όλων των καταλόγων με... άρωμα φοροδιαφυγής.

Οι αποφάσεις για την υλοποίηση των εξαγγελιών ελήφθησαν σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ΣΔΟΕ, με τη συμμετοχή του ΚΕΦΟΜΕΠ και της ΓΓΔΕ.

Μέχρι τώρα, οι εν λόγω λίστες είχαν ανατεθεί σε διαφορετικές ελεγκτικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασταυρωθεί αν κάποιος φορολογούμενος, που δεν υπάρχει σε μια λίστα, εντοπίζεται σε κάποια άλλη. Έτσι, τα αποτελέσματα των ελέγχων ήταν «φτωχά».

Πλέον, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου παίρνει υπό την «ομπρέλα» του όλες τις λίστες και θα κινηθεί συνδυαστικά, προχωρώντας σε σύγκριση των ευρημάτων των ερευνών.

Είναι ενδεικτικό ότι, από τις 1.500 υποθέσεις της λίστας των εμβασμάτων, οι 1.400 βρίσκονται και στις υπόλοιπες λίστες.

Πλέον, όπου διαπιστώνεται προφανής αναντιστοιχία των δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις (έχουν ήδη ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στο πλαίσιο των ξεχωριστών ερευνών που άρχισαν τους προηγούμενους μήνες), θα αποστέλλεται πορισματική αναφορά στους οικονομικούς εισαγγελείς κι εκείνοι θα δίνουν άμεσα εντολή για δέσμευση των καταθέσεων, έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Όπου δεν υπάρχουν υπόλοιπα καταθέσεων (οι έρευνες αφορούν και στις κινήσεις λογαριασμών), θα δεσμεύονται τα ακίνητα, αφού, όπως λένε έμπειροι ελεγκτές, όσοι βρίσκονται σε αυτές τις λίστες είτε έχουν καταθέσεις είτε ακίνητα.

Ήδη, έχουν γίνει δεσμεύσεις σε 21 υποθέσεις και, σύμφωνα με το Mega, παίρνουν σειρά άλλοι 100 φάκελοι, που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.