Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Πώς να ρυθμίσετε το ουρικό οξύ


Δύο στους δέκα ενηλίκους έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, ουσίας που παράγεται...


 ασταμάτητα από τον οργανισμό αφού αποτελεί φυσιολογικό υποπροϊόν του μεταβολισμού των κυττάρων αλλά και μιας ομάδας ουσιών που λέγονται πουρίνες και περιέχονται σε πολλά τρόφιμα.
Οταν ο οργανισμός παράγει μεγάλες ποσότητες αυτού του οξέος ή δεν αποβάλλει αρκετές, τα επίπεδά του αυξάνονται με επακόλουθο την εμφάνιση μιας κατάστασης που ονομάζεται υπερουριχαιµία και σχετίζεται με την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας) και λίθων στους νεφρούς (νεφρολιθίαση). Η υπερουριχαιµία σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Στους περισσότερους ανθρώπους με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, η ρύθμισή του απαιτεί την εφαρμογή διατροφής με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Να τι συνιστά ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας.

Γενικές συστάσεις
* Να αποφεύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα εντόσθια (συκώτι μυαλά, νεφρά), ο ζωμός κρέατος, τα γλυκάδια, το κυνήγι (π.χ. πέρδικα, ορτύκια), η χήνα, το κουνέλι, τα αμύγδαλα, ορισμένα θαλασσινά (μύδια, χτένια, αβγοτάραχο), οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγκες, οι αντσούγες και η μαγιά.
* Αυξήσετε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα).
* Να τρώτε σόγια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή της αυξάνει την απέκκριση και κάθαρση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς. Μια καλή ιδέα είναι η αντικατάσταση με σόγια μέρους του κόκκινου κρέατος που καταναλώνετε.
* Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών. Να επιλέγετε άπαχα γαλακτοκομικά και τυριά.
* Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Να προτιμάτε πουλερικά και ψάρια, αλλά σε μικρές ποσότητες.
* Να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ (ιδίως μπίρας) και ροφημάτων και αναψυκτικών πλούσιων σε σάκχαρα (ιδίως σε φρουκτόζη).
* Να πίνετε άφθονο νερό (πάνω από δύο λίτρα την ημέρα).
* Αν έχετε περιττά κιλά, προσπαθήστε να τα χάσετε με αργό ρυθμό. Στην προσπάθεια αυτή απαραίτητη είναι η μείωση της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη, γλυκά, αναψυκτικά με ζάχαρη).
* Να αποφεύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες
* Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον.
* Ψάρια, αστακός, καβούρια, στρείδια.
* Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι.
* Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης.
* Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 - 90 γραμμαρίων κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή μισό φλιτζάνι από τα προαναφερόμενα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

Οι πουρίνες των τροφίμων
Τα απαγορευμένα (150-825 mg ανά 100 γραμμάρια τροφίμου)
* Αντσούγιες
* Εντόσθια
* Ρέγκες, σκουμπρί, σαρδέλες, θαλασσινά (γαρίδες, οστρακοειδή, αστακός)
* Αλλαντικά
* Σούπες και ζωμοί κρεάτων
* Όσπρια πλούσια σε αδενίνη (λ.χ. φακές, φασόλια***).
Όσα επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες (περιέχουν 50-150 mg πουρινών ανά 100 γραμμάρια τροφίμου)
* Σπαράγγια, σπανάκι, κουνουπίδι, μανιτάρια
* Κυνήγι, ψάρια, κρέας, κοτόπουλο
* Δημητριακά ολικής αλέσεως
*** Αν και αυτά τα όσπρια περιέχουν πολλές πουρίνες, μπορούν να καταναλώνονται περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες, διότι περιέχουν πολλά άλλα ωφέλιμα συστατικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.