Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία πάω σε εκλογές [ηχητικό]

Σκληρό μήνυμα στους "συντρόφους"

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σχολίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο»....


 Παράλληλα, απάντησε με σκληρό τρόπο στους «συντρόφους», που έχουν αντίθετη άποψη με τις κυβερνητικές πρακτικές, ενώ μίλησε για το δημοψήφισμα, τα capital controls αλλά και τα εσωκομματικά.
Ακούστε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού...

Μέρος 1ο:


Μέρος 2ο:


Μέρος 3ο:


«Αν δεν έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πάω σε εκλογές»

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές, αν είχαμε εξασφαλισμένη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης της τετραετίας. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία όμως, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές».
Σε σχέση με το τι θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, απάντησε: «Η πρότασή μου είναι η πρόταση της λογικής. Έχουμε ένα κόμμα, όσων μελών έχουμε, και πρέπει συντεταγμένα αυτά τα μέλη να δώσουν απαντήσεις. Χωρίς προσπάθειες να εκμαιεύσουμε τις απαντήσεις τους. Με δημοκρατικό τρόπο. Πρέπει να γίνει μια διαδικασία συγκροτημένη, να πάει το κόμμα σε ένα έκτακτο συνέδριο, γιατί έκτακτες είναι οι περιστάσεις και να αποφασιστεί ποιο είναι το σχέδιο. Αυτή είναι η πρόταση της λογικής».
Στη συνέχεια, άφησε εκ νέου αιχμές για την στάση της «Αριστερής πλατφόρμας»: «Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα άμεσα και τώρα, πριν τη συμφωνία, είναι σαν να έχουμε μια βόμβα στα χέρια και όχι μόνο δεν υπάρχει στοιχειώδης ένδειξη συντροφικής αλληλεγγύης, αλλά σου λένε, «όχι, να σκάσει στα χέρια σου η βόμβα».

Η απάντηση του Τσίπρα στην Αριστερή Πλατφόρμα: Κέρδισα τη μάχη και ένιωσαν ασφαλείς για ιδεολογική καθαρότητα

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε στη στάση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

«Εγώ σέβομαι τη διαφορά γι αυτό είναι ο πρώτος ο οποίος ζητά συντεταγμένες διαδικασίες. Δεν μπορώ να μην πω όμως, το πόσο με έχει εκπλήξει μια στάση ορισμένων συντρόφων και σε προσωπικό επίπεδο», σημείωσε αρχικά και πρόσθεσε:
«Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα».
«Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα», είπε ακόμα και συνέχισε:
«Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα»

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα. Η προσπάθεια να μετατραπεί ήταν μια προσπάθεια έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Πρώτος εγώ έχω την ευθύνη γι΄ αυτό», παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε στη συνέντευξή του «στο κόκκινο», «η πολιτική γραμματεία δεν είναι το μόνο κέντρο των αποφάσεων. Εκεί διασταυρώνονται τα κέντρα και συζητάνε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Αυτή η πραγματικότητα, μπορεί να είναι κατ’ άλλους η σύγχρονη λειτουργία ενός πολυσυλλεκτικού κόμματος. Αυτό μπορεί να λειτουργεί θετικά όταν ένα κόμμα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όταν ένα κόμμα όμως ασκεί εξουσία, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει».
«Όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές ειδάλλως θα πρέπει οι βουλευτές οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», σημείωσε και συνέχισε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εδώ υπάρχει μια διαφορά στρατηγικής. Εγώ την άλλη άποψη τη σέβομαι γι αυτό και δεν ζήτησα να υπάρχουν κυρώσεις και ζητώ να πάρει το κόμμα κάποιες αποφάσεις και να κινηθούμε με βάση αυτές τις αποφάσεις».

Απόλυτη επιβεβαίωση του αδιεξόδου της λιτότητας

«Θα πρέπει να κάνουμε την αποτίμηση νηφάλια αλλά δεν θα πρέπει να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς», σημείωσε αρχικά ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο «Κόκκινο».
«Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο, του αδιέξοδου της λιτότητας και το δίκιο ενός λαού που αγωνίζεται. Αυτή η εξέλιξη διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη», συνέχισε και πρόσθεσε:
«Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία και ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε και τα δύο».

«Δεν είπα προεκλογικά ότι θα σκίσω τα μνημόνια με ένα νόμο»

«Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας -ακόμη και αν ματώσουμε εμείς-να σταματήσει ο λαός να ματώνει» δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
«Δεν είπα πριν από τις εκλογές ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με ένα νόμο" τόνισε ο προσθέτοντας ότι ο λαός είχε απόλυτη γνώση των δυσκολιών. «Είπαμε θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο που οδηγήθηκε η χώρα" συνέχισε. "Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό περίπατο στο δάσος».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά επί 6 μήνες σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας και με αγωνία αν θα μπορέσουν στο τέλος του μήνα να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

«Ήθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα»

"Μπορεί να με κατηγορήσει κανείς για λάθος υπολογισμούς ή ότι είχα αυταπάτες αλλά έλεγα την αλήθεια για τις προθέσεις μου, τι σχεδιάζω, ακόμη και την κρίσιμη στιγμή του δημοψηφίσματος είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό" τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Μιλώντας για το τελεσίγραφο του Ντόναλντ Τουσκ που τον οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι "θέλανε πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς το είχε πει με μεγάλη σαφήνεια".

«Δεν μετανιώνω – Αναστρέψιμη η ζημία των Capital Controls»

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τη στιγμή που διέκοψε το κυβερνητικό συμβούλιο για να επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ώστε να τους πει την απόφασή του και να τους ζητήσει τη βοήθειά τους ώστε να τηρηθεί ψυχραιμία. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε ότι το ερώτημα κρύβει το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, κάτι που ο ίδιος απέρριψε. Ωστόσο όπως υποστήριξε η υπόσχεσή τους δεν τηρήθηκε, σε 48 ώρες το Eurogroup πήρε άλλη απόφαση που οδήγησε την ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA καταλήγοντας στα capital controls.
«Η απόφαση ήταν εκδικητική για την επιλογή της κυβέρνησης» τόνισε. «Μετά την απόφαση για τα capital controls η επιλογή που μας έδιναν ήταν να κάνουμε πίσω. Άρα να συμφωνήσουμε σε αυτό που μας έδιναν και να στερήσουμε από τον ελληνικό λαό να εκφραστεί» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
«Όλοι είδαν ένα λαό, όχι τεμπέλη, αλλά ένα λαό που αγωνίζεται» ανέφερε επίσης.

«Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ότι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «κόκκινο».

«Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ότι έγινε αυτούς τους πέντε μήνες. Άξιζε τον κόπο και για την οικονομία, τα πράγματα ακόμα είναι αναστρέψιμα. Άξιζε τον κόπο πολιτικά στις πόλεις της Ευρώπης να διαδηλώνουν στηρίζοντας την Ελλάδα. Θεωρείται ήττα από κάποιους μικρόμυαλους. Οι Podemos έχουν κάθε δυνατότητα μπροστά τους να κερδίσουν. Είναι μέρος της αλλαγής που έρχεται στην Ευρώπη», σχολίασε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Βεβαίως υπάρχει ζημιά από τα Capital Controls αλλά τα πράγματα είναι αναστρέψιμα. Το σχέδιο για Grexit παραμένει στο τραπέζι και θα παραμένει μέχρι την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Σήμερα η χώρα έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση, γλίτωσε την Ελληνική οικονομία σε μέτρα, πάνω από 15 δισ.».

«Μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε»

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα σχολίασε: ότι «Πολύ φοβάμαι ότι οι φήμες για νέα πακέτα, πρώτα βγαίνουν από εδώ, πάνε στις Βρυξέλλες και ξαναγυρίζουν. Εγώ ξέρω τι υπογράψαμε στο Eurosummit, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων προαπαιτούμενων, στη συνέντευξη στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" που είναι σε εξέλιξη».

«Οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια. Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε:
«Μια κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, ταυτόχρονα θα ψάχνει να βρει τους τρόπους να αντισταθμίσει τις συνέπειες και ταυτόχρονα θα είναι και στους κοινωνικούς αγώνες».

«Λάθος η αύξηση του ΦΠΑ»

«Η αύξηση του ΦΠΑ είναι λάθος, γιατί δεν έχει αποτέλεσμα" τόνισε ακόμα ο Πρωθυπουργός.
"Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Πρέπει να ενισχυθούν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Αν αυξηθεί η εισπραξιμότητα 3% θα πιάσουμε περισσότερα από όσα νομίζουν με την αύξηση του 10% στην εστίαση" πρόσθεσε.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.