Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Λιβύη: Εκατόμβη νεκρών στη Ζουάρα [ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟ]


"Παλεύαμε εννέα ώρες με τα κύματα" λένε οι διασωθέντες
Σε τραγωδία τεράστιων διαστάσεων έχει εξελιχθεί το ναυάγιο που σημειώθηκε...


 την περασμένη Πέμπτη ανοικτά του λιμανιού της Ζουάρα, στη Λιβύη. Τα σωστικά συνεργεία έχουν περισυλλέξει από τα κύματα πάνω από 105 πτώματα ενώ αγνοούνται ακόμα 100 μετανάστες, με τις ελπίδες για τη σωτηρία τους να λιγοστεύουν κάθε ώρα που περνά.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο France 24, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 198 άτομα σε μία επιχείρηση στην οποία μετέχουν τόσο το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης, όσο και ψαράδες, αλλά και τοπικά ταχύπλοα.
Η εικόνα των δεκάδων πτωμάτων που ξεβράζονται στις ακτές της Λιβύης προκαλούν αποτροπιασμό, όμως εξίσου σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων που πάλευαν ώρες ολόκληρες με τα κύματα μέχρι να τους περισυλλέξουν.



Ο Σεφάζ Χάμζα, ένας 17χρονος Πακιστανός που ταξίδευε στο μοιραίο σκάφος μαζί με την οικογένειά του, είδε τη μητέρα και την αδερφή του να πνίγονται προτού προλάβει να τις σώσει η ακτοφυλακή. Ο ίδιος παρέμεινε στο νερό για εννέα ολόκληρες ώρες, γαντζωμένος σε μία ξύλινη σανίδα μέχρι τη διάσωσή του.
«Ξεκινήσαμε στις 1:30 τα ξημερώματα. Η οικογένειά μου κι εγώ ήμασταν σε μια ξύλινη βάρκα μαζί με άλλα 350 άτομα. Περίπου μιάμιση ώρα από τη στιγμή που ξεκινήσαμε, η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά και γρήγορα βρεθήκαμε στη θάλασσα», είπε ο νεαρός περιγράφοντας καταρρακωμένος την εμπειρία του.



Όπως αναφέρει, μόλις το σκάφος άρχισε να βουλιάζει εκτυλίχθηκαν σκηνές βαρβαρότητας ανάμεσα στους επιβάτες. Ένας άνδρας προσπάθησε να αρπάξει το σωσίβιο του νεαρού αδερφού του ενώ ένας άλλος, στην προσπάθειά του να σωθεί, γραπώθηκε από τη μικρή του αδερφή παρασέρνοντάς τη στο βυθό.
«Είδα τρεις φίλους μου να πεθαίνουν στον σκάφος», είπε ένας άλλος διασωθείς, εκφράζοντας αγωνία για το μέλλον του. Ο 25χρονος Σύρος είχε σκοπό να ταξιδέψει στην Ολλανδία για να βρει την οικογένειά του, με την οποία είχε χωριστεί πριν από τρία χρόνια.



«Μπήκα σ' αυτή τη βάρκα με κίνητρο να τους βρω αλλά τελικά ταξίδεψα από τον θάνατο στη χώρα μου στον θάνατο στη θάλασσα. Για εννέα ώρες στο νερό σκεφτόμουν την οικογένειά μου και τι πρόκειται να μου συμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.