Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Από την κάλπη... στην εφορία για πληρωμή φόρων !


«Βροχή» από φόρους έρχεται μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα κληθούν να...


 πληρώσουν 12,4 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που διαθέτουν, τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα, από αύριο Δευτέρα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους.
Η κακή οργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους τελευταίους μήνες του έτους το πλήθος των φόρων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Στον κακό προγραμματισμό αποδίδεται και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους.
Ωστόσο, οι εκλογές δεν «επιτρέπουν» τη νωρίτερη καταβολή των φόρων. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 12,4 δισ. ευρώ που θα καταβληθούν αμέσως μετά τις εκλογές κατανέμονται ως εξής:

• Φόρος εισοδήματος. Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν την ερχόμενη Δευτέρα εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι υπέβαλαν τις δηλώσεις τους μετά την παράταση που δόθηκε στα τέλη Ιουλίου. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθούν από τα; Φυσικά πρόσωπα περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός από την εισφορά αλληλεγγύης καταβάλλουν και τέλος επιτηδεύματος. Μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχουν καταλογισθεί φόροι ύψους 2,8 δισ. ευρώ σε 2,2 εκατ. φορολογούμενους. Μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευ
ρώ.

• ΕΝΦΙΑ: Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τις εκλογές. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ισχύει και για φέτος η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

• Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας έχει αυξηθεί στο 13% από 10% που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 47 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.

• Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

• Από τις αποδοχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης που προκύπτει για το διάστημα από τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ έως τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 2016 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Συνολικά από την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και συντάξεων θα καταβληθούν περίπου 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

• Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας του 2016.
Βέβαια οι ανωτέρω φόροι δεν είναι οι μοναδικοί που θα καταβληθούν από τους 8 εκατ. φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Συνολικά από την Δευτέρα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 24,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12,3 δισ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.