Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Reuters: Η αποπομπή Βαρουφάκη άλλαξε θεαματικά την πορεία των διαπραγματεύσεων


«Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μια απολύτως διαφορετική στάση στις συνομιλίες από τον προηγούμενο. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές» αναφέρει πηγή του πρακτορείου....




Καθοριστική όπως όλα δείχνουν για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων ήταν η αποπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όπως αποκαλύπτουν ευρωπαϊκές πηγές στο Reuters.

Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς που θα εξασφαλίσει στη χώρα ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, επιτεύχθηκε μετά από πολύμηνες συζητήσεις οι οποίες ωστόσο, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Το κλίμα όμως άλλαξε μετά τον διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργό Οικονομικών στη θέση του Γιάνη Βαρουφάκη στις αρχές του περασμένου μήνα.

«Υπήρξε μια θεαματική αλλαγή στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές κατά τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει χαρακτηριστικά μια από τις πηγές της ΕΕ.

«Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μια απολύτως διαφορετική στάση στις συνομιλίες από τον προηγούμενο. Οι συζητήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές» προσθέτει η πηγή.

Ο Γιάνης Βαρουφακης ήρθε σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με αποτέλεσμα να χάσει την εμπιστοσύνη τους, και κυρίως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει ένα εντελώς διαφορετικό στυλ. Μάλιστα ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών τον περιέγραψε τον περασμένο μήνα λέγοντας:

«Είναι πολύ καλύτερος από τον Βαρουφάκη. Πιο διαλλακτικός, εποικοδομητικός και μετριοπαθής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.