Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Έκθεση-ΣΟΚ Στουρνάρα για τις επιπτώσεις από το προσφυγικό


Να "τινάξει" στον αέρα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας απειλεί  το προσφυγικό, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία παρουσίασε ήδη ο διοικητής, Γιάννης Στουρνάρας, σε θεσμούς στο εξωτερικό...



Στη μελέτη, που δημοσιεύει το "Κεφάλαιο", υπολογίζεται ότι το 2016  θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση των ροών των προσφύγων τουλάχιστο 600 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ). Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το πιο συντηρητικό σενάριο.
Επισημαίνεται, όμως, πως οι δαπάνες μπορεί να ξεπεράσουν τελικά τα 600 εκατ. ευρώ για δύο λόγους: είτε αν αυξηθεί η ροή των προσφύγων, είτε αν (π.χ., λόγω κλειστών συνόρων) οι πρόσφυγες παραμείνουν στην Ελλάδα, αυξάνοντας τις δαπάνες στέγασης, σίτισης, περίθαλψης.
Οι παραπάνω υπολογισμοί μάλιστα, αφορούν μόνο το άμεσο –δημοσιονομικό– κόστος. Δεν συνυπολογίζουν τις τυχόν "παρενέργειες" στον τουρισμό και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Τι δίνει η ΕΕ

Στην έκθεση της ΤτΕ γίνεται σαφές ότι υπάρχει αδυναμία ακριβούς εκτίμησης του κόστους, όχι μόνο λόγω των αβεβαιοτήτων για την πορεία του προσφυγικού το 2016, αλλά και δεδομένου ότι δεν έχει προσδιοριστεί πόσα κονδύλια θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα από την Ε.Ε.
Προς το παρόν τα εγκεκριμένα κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία (ταμείο ασύλου-μετανάστευσης και ταμείο εσωτερικής ασφάλειας) για την περίοδο από το 2014 έως και το 2020 είναι 475 εκατ. ευρώ .
Δηλαδή, για μία  7ετία έχει προβλεφθεί  ποσό το οποίο δεν καλύπτει  παρά μόνο ένα μέρος από τις δημοσιονομικές "ανάγκες" του 2016.
Ενδεικτικό του  πόσο μπορεί να αυξηθεί ο λογαριασμός, πέραν των 600 εκατ. ευρώ ,μόνο για εφέτος,  είναι η εκτίμηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που έχει υπολογίσει ότι η διαμονή μεταναστών κοστίζει 10.000 ευρώ κατ' άτομο ετησίως. Και η –ροή προς το παρόν– μεταναστών από το ελληνικό έδαφος με στόχο τη μετεγκατάστασή τους σε κράτη της Δυτικής Ευρώπης ξεπερνά, ήδη, τα 800.000 άτομα ετησίως...

Τι πληρώνει το κράτος

Στην έκθεση της ΤτΕ αποτιμώνται αναλυτικά και ανά πεδίο οι δαπάνες της κρατικής μηχανής για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για εγκαταστάσεις υποδοχής, για τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον επαναπατρισμό, αλλά και τη χορήγηση ασύλου και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Γιάννης Στουρνάρας - προσφυγικό - κρατική δαπάνη - έκθεση
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το κόστος των μονάδων για την έρευνα και τη διάσωση μεταναστών αναμένεται ότι θα φτάσει εφέτος κατ' ελάχιστο σε 160 εκατ. ευρώ ή στο  ένα τέταρτο (26,3%) του συνόλου των εκτιμώμενων δαπανών.
Πολύ μεγάλα είναι και τα κονδύλια για να γίνουν οι υποδομές. Η δαπάνη για τις  ανοικτές υποδομές υποδοχής υπολογίζεται σε 215 εκατ. ευρώ περίπου (ή στο 35,7% του συνόλου), αλλά και οι δαπάνες για να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις της πρώτης υποδοχής (hotspots) υπολογίζονται σε 124 εκατ. ευρώ περίπου (στο 20,6% του συνόλου).
Το κόστος μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτιμάται σε 48,6 εκατ.  ευρώ (8,1% του συνόλου για το 2016), τα χρήματα που απαιτούνται για τον επαναπατρισμό τους υπολογίζονται σε 16,8 εκατ ευρώ (2,8% του συνόλου), αλλά και η δαπάνη για τη χορήγηση ασύλου και για τη μετεγκατάστασή τους σε 39 εκατ. ευρώ προς το παρόν ή στο 6,5% του συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.