Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Καμία παραίτηση από το υπ. Άμυνας για την τραγωδία με το Ελικόπτερο [video]


Το χρονικό της μοιραίας πτήσης...




Μια ακόμη πράξη της ανείπωτης τραγωδίας με την συντριβή ενός ελικοπτέρου Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού γράφτηκε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ταυτοποιήθηκαν οι δύο σοροί των αξιωματικών που εντοπίστηκαν το πρωί σε βραχώδη περιοχή στην Κίναρο.

Νεκροί είναι ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής ναυτίλος Ελευθέριος Ευαγγέλου ενώ αγνοούμενος θεωρείται μέχρι αυτή την ώρα ο κυβερνήτης στο μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε τα ξημερώματα στην Κίναρο, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης.

Το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου βρέθηκε στις 7 το πρωί σε απόκρημνη χαράδρα στο βορειοδυτικό άκρο της Κινάρου, σε υψόμετρο 295 μέτρων.

Οι δύο νεκροί, οι οποίοι όπως ταυτοποιήθηκε είναι ο συγκυβερνήτης Κωνσταντίνος Πανανάς και ο χειριστής του ραντάρ Ελευθέριος Ευαγγέλου, εντοπίστηκαν πάνω στην Κίναρο σε σχετικά μεγάλη ακτίνα από το σημείο όπου βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου. Το στοιχείο αυτό θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου ΠΝ-28.

Οι επικοινωνίες με το ελικόπτερο και το ίχνος του AB-212 χάθηκαν από τα ραντάρ της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Κινάρου.

Λίγες ώρες μετά και συγκεκριμένα στις 07:01 το πρωί βρέθηκαν τμήματα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου. Ηταν το ουραίο τμήμα του Agusta Bell. Σύμφωνα με αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το ελικόπτερο προσέκρουσε στην κορυφή του λόφου ύψους 295 μέτρων, το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε βίαια και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα.



Τι μπορεί να συνέβη και το ελικόπτερο συνετρίβη ουδείς μπορεί να γνωρίζει αυτή την ώρα. Στην ενημέρωση που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ αντιπλοίαρχος Βασίλης Μπελετσιώτης ειπώθηκε ότι στα ελικόπτερα αυτά οι δυνατότητες πτήσεων είναι εξαιρετικές, είναι οι καλύτερες.

Στις 02:45 τα ξημερώματα, την ώρα που χάθηκε το στίγμα του ΠΝ-28 από τα ραντάρ οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

«Δεν ανακοινώθηκε τίποτα απ' την πλευρά του ελικοπτέρου, δεν είχαμε κανένα σημάδι, καμία ένδειξη» είπε ο ναύαρχος Αποστολάκης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ερώτηση του protothema.gr εξήγησε ότι το ΑΒ-212 πετούσε σε ύψος 390 ποδών, περίπου 130 μέτρα δηλαδή. «Οι πιο πολλές ασκήσεις γίνονται νύχτα» είπε ο ναύαρχος Αποστολάκης.

Μέχρι αυτή την ώρα στην θαλάσσια περιοχή δίπλα στο σημείο που βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ΠΝ-28 αλλά και στη βραχώδη περιοχή της Κινάρου όπου συνετρίβη το ελικόπτερο γίνονται έρευνες από βατραχάνθρωπους των ΟΥΚ, κομάντος της ΕΜΑΚ, της 31ης Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και αλεξιπτωτιστές του στρατού προκειμένου να εντοπιστεί ο κυβερνήτης του AB-212 Αναστάσιος Τουλίτσης.

Για την υπόθεση ξεκίνησε ήδη το έργο της η επιτροπή διερεύνησης ατυχήματος που συστάθηκε ενώ στο σημείο των ερευνών στην Κίναρο μετέβησαν με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργος Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γιώργος Γιακουμάκης.

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα. «Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο Πάνος Καμμένος και κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».



Αυτοί είναι οι τρεις ήρωες

Οικογενειάρχες, 37, 34 και 36 ετών οι Αναστάσιος Τουλίτσης, Κωνσταντίνος Πανανάς και Ελευθέριος Ευαγγέλου που χάθηκαν - Τι λέει στο protothema.gr ο πατέρας ενός από τους αξιωματικούς αλλά και η κάτοικος της Κινάρου που είδε τα συντρίμμια
Δραματικές ώρες από το πρωί για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Τρεις άνθρωποι, οικογενειάρχες επέβαιναν στο ελικόπτερο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.