Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Φρίκη. Εντοπίστηκαν 72 τάφοι με 15.000 θύματα τζιχαντιστών


Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Associated Press, εντοπίστηκαν 72 ομαδικοί τάφοι στα σύνορα Συρίας - Ιράκ με θύματα των τζιχαντιστών...


 Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι νεκροί που ετάφησαν εκεί, ξεπερνούν τους 15.000.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι τάφοι βρέθηκαν σε 17 διαφορετικά σημεία στη Συρία, ενώ υπάρχουν άλλοι 16 ομαδικοί τάφοι εντός των συνόρων του Ιράκ. Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται βάσει μαρτυριών από επιζώντες, από τις προπαγανδιστικές αναφορές του Ισλαμικού Κράτους στα media που ελέγχει και από κατά προσέγγιση εκτίμηση από την όψη του εδάφους από ψηλά.
Τα περισσότερα σημεία ταφής βρίσκονται στο βουνό Σινζάρ της Συρίας ενώ οι εκσκαφές έχουν αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε έναν από τους τάφους βρέθηκαν σκελετοί ανθρώπων που εκτιμάται από τα ρούχα τους, πως ανήκουν στη φυλή Γιαζίντι. Οι εκτελέσεις έγιναν στα πλαίσια εθνοκάθαρσης που έκαναν οι τζιχαντιστές του ISIS σε πολλές περιοχές όπου σημειωνόταν αντίσταση από ομάδες ανταρτών ή Κούρδων. Οι Γιαζίντι, ή Γεζίντι είναι κουρδική εθνοθρησκευτική ομάδα με ινδοϊρανικές ρίζες. Η επίθεση των τρομοκρατών εναντίον της φυλής έγινε τον Αύγουστο του 2014.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το Αssociated Ρress, οι τάφοι στη Συρία είναι πιο εύκολα προσβάσιμοι, ενώ στο Ιράκ όπου το έδαφος είναι πιο επικίνδυνο για την πραγματοποίηση εκσκαφών, οι ιρακινές αρχές δεν μπορούν καν να μαντέψουν τον αριθμό των νεκρών που βρίσκονται θαμμένοι μέσα στους τάφους.
Οι μαρτυρίες προέκυψαν από ανθρώπους που επέζησαν προσποιούμενοι τους νεκρούς. Ένα τέτοιο περιστατικό έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου του 2014. Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν κρατούμενους των φυλακών της Μοσούλης, βάσει της θρησκείας τους. Οι Σιίτες υποχρεώθηκαν αν ανέβουν σε φορτηγά που τους οδήγησαν σε κοντινή ερημική τοποθεσία όπου και γαζώθηκαν από τους ενόπλους.
Σχεδόν όλες οι περιοχές που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του ISIS κρύβουν μαζικούς τάφους, αναφέρει το AP, ενώ οι τάφοι εντοπίζονται εύκολα μιας και είναι καλυμμένοι από λίγο χώμα. Ζητούμενο, μεταξύ άλλων, είναι να ταυτοποιηθούν τα θύματα για να στοιχειοθετηθεί η γενοκτονία της φυλής των Γιαζίντι.
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους τζιχαντιστές τον Ιούνιο του 2014, δείχνει Ιρακινούς αιχμαλώτους στο Τικρίτ λίγο πριν εκτελεστούν. Οι σοροί τους πιστεύεται ότι βρίσκονται σε έναν από αυτούς τους ομαδικούς τάφους:
Στη βόρεια πλευρά της οροσειράς στο Σινζάρ, υπάρχουν πέντε τοποθεσίες με ομαδικούς τάφους όπου έχουν ταφεί οι άνδρες του χωριού Χαρντάν, που εκτελέστηκαν στην επίθεση που έκανε ο ISIS τον Αύγουστο του 2014. Ανάμεσα τους είναι γυναίκες και παιδιά. Σε άλλο τάφο βρέθηκαν 400 μέλη της φυλής Shueitat.
Η χαρτογράφηση των σημείων των εκτελέσεων έχει γίνει από την οργάνωση Yazda και τα στοιχεία δόθηκαν στο Associated Press. Η έρευνα συνεχίζεται. Διευκρινίζεται ότι οι τζιχαντιστές είναι σουνίτες εξτρεμιστές και έχουν ασπαστεί μια νέα, δική τους αντίληψη του τζιχάντ. Αρνούνται μάλιστα να αναγνωρίσουν τους σιίτες ως γνήσιο κλάδο του Ισλάμ και τους χαρακτηρίζουν "άπιστους".
Θυμίζουμε πως αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει μπει στα βόρεια σύνορα της Συρίας με πρόσχημα τη μάχη κατά του ISIS, με τους Κούρδους να εκφράζουν φόβο για την ακεραιότητα των περιοχών τους στο Κομπάνι. Μάλιστα χθες, η Ουάσινγκτον κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επικεντρωθούν στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αφού όμως πρώτα έδωσε τις "ευλογίες" της για την είσοδο του τουρκικού στρατού. Ήδη έχουν ξεσπάσει μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και ενόπλων οργανώσεων ανταρτών στη Βόρεια Συρία, κυρίως κουρδικών πολιτοφυλακών της YPG, που επίσης πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος.
"Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς όλες τις εμπλεκόμενες δυνάνεις ότι οι συγκρούσεις αυτές, ειδικά σε περιοχές όπου έχει εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος, είναι απαράδεκτες και πηγή βαθιάς ανησυχίας", ανέφερε ο Μπρετ ΜακΓκερκ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους ήλθαν σε σύγκρουση με άλλους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG στο πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ). Οι ΗΠΑ θεωρούν τις ΣΔΔ ως τον πλέον αξιόπιστο σύμμαχό τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τις στηρίζουν με στρατιωτική βοήθεια και συμβούλους.
Και το χάος στη Συρία, συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.