Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Αυξήσεις ΕΥΔΑΠ: Θα πούμε ττο νερό... νεράκι


Νέα επιβάρυνση στις τσέπες των καταναλωτών,αλλά και στους αγρότες αναμένεται να φέρει το σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων που υπουργείου Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την ΔΑΚΕ –ΕΥΔΑΠ...



Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «με τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν κόστη που έχουν ήδη πληρώσει και ουσιαστικά θεσμοθετείται με νόμο η πλήρης εμπορευματοποίηση όχι μόνον των υπηρεσιών ύδρευσης αλλά και του ίδιου του νερού της χώρας μας. Σημειώνουμε ότι στην ΕΥΔΑΠ ήδη οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, με συνέπεια οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν φύγει εκτός ελέγχου, ξεπερνώντας τα 217.000.000 ευρώ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, το σχέδιο αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης του νερού μετατρέποντάς το κατ’ ουσίαν από φυσικό – κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή, σε εμπορικό προϊόν, με σκοπό το κέρδος. Είναι μια ακόμη έμμεση φορολόγηση, που απειλεί το ανθρώπινο δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως αυτό έχει οριστεί από όλους τους Διεθνής Οργανισμούς.

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ, αποτελεί εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία που βάζει τέλος στο δωρεάν νερό και καθορίζει παραμέτρους για την τιμολόγησή του όπως το κόστος των υποδομών, τη επάρκεια νερού, τις περιβαλλοντικές συνθήκες κ.α.

«Οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Μπενίσης κατά το διορισμό τους στην ΕΥΔΑΠ στις 30.6.2015 από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δήλωναν υπέρμαχοι της ιδέας του κοινωνικού αγαθού, έκαναν λόγω για σεβασμό στις ανάγκες των πολιτών και δήλωναν ότι είχαν στόχο ακόμα και τις μειώσεις των λογαριασμών. Προφανώς η συνέπεια και η αξιοπιστία της σημερινής Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ είναι αντίστοιχη με αυτή της κυβέρνησης που τους τοποθέτησε».

Η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ αναφέρει επίσης ότι η απόφαση αυτή εξυπηρετεί πέρα από καθαρά εισπρακτικούς σκοπούς και τα συμφέροντα των ιδιωτών που ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το νερό εν όψει της άμεσης ιδιωτικοποίησης των μεγαλύτερων Δημόσιων Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.