Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Μεγαλύτερη η ύφεση από τις αρχικές εκτιμήσεις


Τα Capital controls συνεχίζουν να «ρίχνουν βαριά σκιά» στην προσπάθεια σταθεροποίησης κι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου...



Εξάλλου, οι εξαγωγές, οι εισαγωγές, αλλά και η κατανάλωση είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται να έχουν πληγεί περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα, εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση 0,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2015. Η δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων μάλιστα δείχνει πως η ύφεση ήταν μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης που έκανε λόγο για 0,7%.

Από το α’ τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε κατά 0,2% αν και αρχικά η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για 0,3%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το β’ τρίμηνο, παρουσίασε μείωση κατά 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.

Οι παράμετροι
Οι ετήσιες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:

* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2015.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7%.

* Μείωση κατά 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 26,5%.

* Μείωση κατά 7,1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2015 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 22,6%.

Οι τριμηνιαίες μεταβολές με βάση εποχικά διορθωμένα στοιχεία σε όρους όγκου έχουν ως εξής:
* Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2016.

* Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1%.

* Μείωση κατά 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

* Οι εξαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 3,5%.

* Πτώση 0,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,5% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.