Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Χαστούκι σε Τσακαλώτο - Τσίπρα: Τον χειμώνα και βλέπουμε η δόση των 2,8 δισ.


Τα 2,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης δεν φαίνεται να εκταμιεύονται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως αναμενόταν, καθώς τα διαδοχικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, «δείχνουν» τις καθυστερήσεις της Αθήνας...



Οι δανειστές επιμένουν ότι έχουν υλοποιηθεί μόλις 2 από τα 15 προαπαιτούμενα. Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις υπουργών, με τις οποίες αμφισβητούνται τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις που αποτελούν βασικό κομμάτι των προαπαιτούμενων.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του Ελληνικού, η απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και η προκήρυξη για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η Ελλάδα ίσως επιχειρήσει να κάνει πίσω έναντι των δεσμεύσεών της, ενώ θα διεκδικεί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, αναλυτές πιθανολογούν ότι οι προειδοποιητικές βολές για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εκταμίευση ίσως σχετίζονται με σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας εξαιτίας της υποχώρησης της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος CDU, όπως φάνηκε και στις τοπικές εκλογές της Κυριακής.

Η Γερμανία δεν θα θελήσει να κάνει καμία παραχώρηση στο χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2017, επισημαίνουν με νόημα οι αναλυτές.

Κανονικά, τα 15 προαπαιτούμενα έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί στο σύνολό τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η προθεσμία αυτή δείχνει αδύνατη και η κυβέρνηση θέτει τώρα στόχο τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πολλά θα εξαρτηθούν όμως από την επίσκεψη στην Αθήνα των αντιπροσωπειών των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.