Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Με τι άλλο ασχολούνται οι 4 νέοι καναλάρχες


Οι δύο "παλιές καραβάνες" κι οι δύο "νέοι παίκτες" του τηλεοπτικού τοπίου...



Οκτώ «μονομάχοι» αποκλεισμένοι για τρία περίπου 24ωρα στο κτίριο «φρούριο» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην Καλλιθέα. Τέσσερις βγήκαν τελικά νικητές από τη μαραθώνια και εξαντλητική διαδικασία και κατάφεραν να εξασφαλίσουν έναντι υψηλού αντιτίμου μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.
Δύο νέοι και δύο παλιοί καναλάρχες αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα μετά τη δημοπρασία που διοργάνωσε η κυβέρνηση, η οποία επιφύλασσε εκπλήξεις, αφού Star και Alpha έμειναν, στην τελική φάση, εκτός του τηλεοπτικού κάδρου ενώ νωρίτερα είχαν αποκλειστεί Mega και Epsilon.
Συνολικά 246 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν και οι μεγάλοι κερδισμένοι του τριήμερου-«θρίλερ» δεν ήταν άλλοι από τους παρακάτω…

Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ)

ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ
Ο άνθρωπος που κατόρθωσε να «κλειδώσει» την πρώτη τηλεοπτική άδεια και μάλιστα με το χαμηλότερο τίμημα (43,6 εκατομμύρια ευρώ), ο Γιάννης Αλαφούζος προέρχεται από παλιά οικογένεια εφοπλιστών και είναι γιος του επιχειρηματία και εκδότη της εφημερίδας «Καθημερινή», Αριστείδη Αλαφούζου, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας. Είναι σήμερα πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς με έδρα το Νέο Φάληρο, τους ΣΚΑΪ 100,3, Μελωδία 99,2 και Σπορ FM 94,6.
Πέρα από τον χώρο της ενημέρωσης, είναι γνωστός στο ευρύ κοινό στη διάρκεια των τελευταίων ετών και από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο και, συγκεκριμένα, με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Το 2008 στήριξε την Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση που στόχευε στο άνοιγμα της ΠΑΕ σε λοιπούς μετόχους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ίδρυσε μαζί με άλλους παράγοντες και φίλους του συλλόγου την Παναθηναϊκή Συμμαχία 2012, η οποία και πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του αθλητικού σωματείου στο ποδόσφαιρο, στην πιο κρίσιμη ίσως στιγμή στην ιστορία της ομάδας. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο Γιάννης Αλαφούζος διευκρίνιζε πως όλα τα έσοδά του προέρχονται από ναυτιλιακές δραστηριότητες στο εξωτερικό. «Οι μόνες δραστηριότητες που διατηρώ στην Ελλάδα είναι οι επενδύσεις που έχω κάνει στα μέσα ενημέρωσης εδώ και 26 χρόνια και συνεχίζω να κάνω μέχρι σήμερα, καθώς και η συμμετοχή μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον Παναθηναϊκό».

Χρήστος Καλογρίτσας

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ
Μπορεί αρκετοί να μην τον γνώριζαν μέχρι πρότινος, ο Χρήστος Καλογρίτσας όμως δεν είναι νέος στον χώρο των ΜΜΕ. Το όνομα του ανθρώπου που εξασφάλισε τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια, με την εταιρεία του γιου του Ιωάννη-Βλαδίμηρου έναντι 52,6 εκατ. ευρώ, απασχόλησε εκτενώς τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα, κυρίως για τις κουμπαριές του με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, αλλά και τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη.
Με καταγωγή από την Καρδίτσα και πτυχίο πολιτικού μηχανικού από την Ιταλία, διατηρούσε πάντα σχέσεις με τον χώρο της Αριστεράς. Θα αναπτύξει αργότερα επαφές και με το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Το 1986 το όνομά του εμφανίστηκε μεταξύ των πέντε μετόχων της εφημερίδας «Πρώτη». Κουμπάρος του ήταν ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Χαρίλαος Φλωράκης, από την Καρδίτσα και οι δύο. Η εφημερίδα έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1990 και στη συνέχεια επιχείρησε να εκδώσει το περιοδικό «Επτάμησι», ένα εγχείρημα που δεν στέφτηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής Τοξότης καθιερώθηκε ως εργολάβος μέσω της κατασκευαστικής εταιρείας του υπουργείου Δικαιοσύνης Θέμις, αφού του είχε ανατεθεί η ανέγερση του νέου Εφετείου της Αθήνας στον ανεκμετάλλευτο χώρο πίσω από τον Άρειο Πάγο. Δραστηριοποιείται σήμερα σε αρκετούς τομείς, από τους οδικούς άξονες έως την αποκατάσταση χωματερών. Η εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα βρέθηκε πρόσφατα «πρωταγωνίστρια» σε μια συγχώνευση πολλών εταιρειών, αφού η Τοξότης τέθηκε επικεφαλής του σχήματος και εξαγόρασε την εταιρεία Μέδουσα, όπως μετονομάστηκε η εταιρεία Τσίπρας ΑΤΕ του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, μετά την αποχώρησή του από το εταιρικό σχήμα.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας δημιούργησε επίσης το 1999, μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO και τα παιδιά του συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Όμιλος Κυριακού (ΑΝΤ1)

ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο ΑΝΤ1, ένας από τους δύο πρώτους ιδιωτικούς σταθμούς στην Ελλάδα που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με παραγωγή πάνω από 220 τηλεοπτικές σειρές και περισσότερες από 150.000 ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων, περιλαμβάνεται στις δραστηριότητες του εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία Μίνωα Κυριακού. Γόνος οικογένειας εφοπλιστών, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από μικρή ηλικία και όταν ήταν 23 ετών (1965) ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Το 1976, ίδρυσε δύο εταιρείες Εμπορίου Πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc., οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου.
Η ενασχόληση με τον χώρο των μίντια ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97,2 (σήμερα Easy 97,2) στην Αθήνα και έναν χρόνο αργότερα ακολούθησε η τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Διευθύνων σύμβουλος του ομίλου είναι ο γιος του Μίνωα Κυριακού, Θοδωρής. Ήταν αυτός που μαζί με τον Στρατή Λιαρέλη διεκδίκησε και εξασφάλισε μία από τις τέσσερις άδειες για τον σταθμό, διαθέτοντας το μεγαλύτερο ποσό, συνολικά 75,9 εκατ. ευρώ.
Ο Ομιλος Κυριακού δραστηριοποιείται σε 12 κλάδους και σε 14 χώρες, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Ασία. Εκτός της Ελλάδας, έχει τηλεοπτικά κανάλια σε Σερβία, Κύπρο, Σλοβενία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία, ενώ οι εργαζόμενοι του ομίλου ξεπερνούν τους 2.500. Στην Ελλάδα, εκτός από τον ΑΝΤ1, έχει το Μακεδονία TV με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δύο μουσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς (Easy 97,2 και Ρυθμός 94,9). Έχει επίσης τη δισκογραφική εταιρεία Heaven Music, την εκδοτική εταιρεία Δάφνη Επικοινωνίες, την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου BrandsGalaxy, την εταιρεία παραγωγής ANTS Productions, τα διαδικτυακά κανάλια Netwix και Vice και την εταιρεία ηχοπληροφόρησης Audiotex. Λειτυργεί επίσης τη σχολή ANT1 Media Lab, η οποία ειδικεύεται σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον χώρο της ενημέρωσης.

Βαγγέλης Μαρινάκης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
Την τέταρτη και τελευταία άδεια «κλείδωσε» ύστερα από... 117 γύρους και για 73,9 εκατ. ευρώ ο εφοπλιστής και μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Ολυμπιακού από το 2010, Βαγγέλης Μαρινάκης. Πρόσφατα μάλιστα τα δημοσιεύματα απασχόλησε και η πρόσθεσή του να αγοράσει το 80% των μετοχών της αγγλικής ομάδας Νότιγχαμ. Το 2014 ο εξελέγη πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά.
Γεννημένος στον Πειραιά το 1967, είναι γιος του εφοπλιστή και πολιτικού Μιλτιάδη Μαρινάκη. Είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Capital Maritime & Trading Corp. Από τον Μάρτιο του 2007 έως το Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Capital Product Partners LP, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq: CPLP). Από τον Μάρτιο του 2010 διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρίας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYSE: CRU) έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. το Σεπτέμβριο του 2011. Εκτός από τη ναυτιλία, σημαντικές επενδύσεις διαθέτει ακόμα στους κλάδους ενέργειας και real estate.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ένας από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Η βρετανική έκδοση Lloyd's List «Power 100» σχετικά με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, τον κατέταξε το 2015 στην 65η θέση, το 2014 στην 67η θέση, το 2013 στην 73η θέση και το 2012 στην 84η θέση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για τον χώρο των μίντια, αφού παλιότερα είχε αποκτήσει το 20% των μετοχών του ΣΚΑΪ, μια συνεργασία που δεν καρποφόρησε. Το όνομά του έχει συνδεθεί και με τον μιντιακό όμιλο των «Παραπαπολιτικών». Σήμερα, ετοιμάζεται να κάνει το δικό του βήμα στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.