Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Τα 7 πράγματα που έπρεπε να σκεφτεί ο Καλογρίτσας


Αυτά είναι τα 7 πράγματα που έπρεπε να σκεφθεί ο Ι. Καλογρίτσας πριν καταθέσει τα 17,5 εκατ. της άδειας...




Το «προφητικό» άρθρο του Πάνου Λαζαράτου στο koolnews.gr:

Θα παραθέσω επτά λόγους, για τους οποίους, υπό τις συνθήκες αυτές, αν ήμουν στην θέση του κ. Ι.Β. Καλογρίτσα, ίσως τελικά να μην κατέθετα την επιταγή αυτή και το μπλε χαρτάκι που θα φέρει τον παράξενο άρρητο (χωρίς άλλες ιδιαίτερες μαθηματικές ιδιότητες στη θεωρία των αριθμών) συνδυασμό μαθηματικών ψηφίων: 17.533.333,333… ες άπειρον…

Θα σκεφτόμουν ότι τα μέλη της Πενταμελούς Επιτροπής και ο κ. Γενικός Γραμματέας ενδεχομένως επιβαρύνουν την θέση τους αποδεχόμενοι τα χρήματα αυτά, αν τυχόν, -τονίζω τυχόν-, διαπιστώσουν ότι τα 17.533.333,33 ευρώ (τί δυσοίωνος, random αριθμός!) δεν δικαιολογούνται απολύτως από τα συγκεκριμένα (και μόνο τα συγκεκριμένα!) αρχικά και πρόσθετα δικαιολογητικά που η εταιρεία Καλογρίτσας Α.Ε. προσεκόμισε κατά τον έλεγχο πόθεν έσχες του άρθρου 8.1 – 8.3 της Προκηρύξεως. Έναν τριπλό έλεγχο, ήτοι έλεγχο προελεύσεως (α), τρόπου αποκτήσεως (β) και επάρκειας των οικονομικών μέσων της εταιρείας (γ).

Θα σκεφτόμουν ενδεχομένως ότι αν δεν αποδειχθεί, μετά από ενδελεχή πλέον έλεγχο, στο μικροσκόπιο των πάντων(!), ότι τα 17.533.333,33 ευρώ προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα οικονομικά μέσα που τριπλο-ελέγχθηκαν(!) τα πράγματα περιπλέκονται. Η πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου του πόθεν έσχες, ο Γενικός Γραμματέας, η τριμελής Επιτροπή Ενστάσεων και όποιο άλλο δημόσιο όργανο μετέχει ή εποπτεύει το διαγωνισμό, που θα τα αποδεχθούν θα παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 8 της Προκηρύξεως και το άρθρο 13 §2 ν.4339/2015. Και ότι αυτή η αποδοχή από μόνη της δεν είναι ίσως άμοιρη περαιτέρω σοβαρότατων ευθυνών κάθε υφής.

Θα σκεφτόμουν με προσοχή, ότι αν, παρ’ ελπίδα, στον πλήρη ενδελεχή έλεγχο που θα ζητηθεί από τις Εισαγγελικές Αρχές για την προέλευση των 17.533.333,333… (ες άπειρον) ευρώ ανακύψει, έστω και καθ’ υπόνοιαν, ζήτημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος για τμήμα αυτού του ποσού οι ευθύνες θα είναι τεράστιες. Και βέβαια θα αναζητηθούν ίσως και από τα δημόσια όργανα που συμμετείχαν στο αδίκημα.

Βέβαια, αν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει, πράγμα ενδεχόμενο, θα κοιμόμουν ήσυχος και ασφαλής. Πράος και γαλήνιος.

4. Θα ξαναδιάβαζα σίγουρα με άκρα προσοχή τις τελευταίες γραμμές του άρθρου 1 ν.1608/1950, και θα έβαζα και τους φίλους μου (νομικούς και πολιτικούς) να το διαβάσουν και ενδεχομένως να μου το εξηγήσουν:

Στον ένοχο μιας σειράς αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα, σαν αυτό για το οποίο ήδη μηνύθηκε η πενταμελής Επιτροπή και ο κ. Γενικός Γραμματέας, επιβάλλεται η ποινή της καθείρξεως. Αν όμως συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, «ιδίως αν ο ένοχος εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την εκτέλεση του εγκλήματος ή το αντικείμενό του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, επιβάλλεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης» (περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων δια τους καταχραστάς του Δημοσίου). Δεν θα παρέλειπα να διαβάσω επίσης, για μια πλήρη εκτίμηση της καταστάσεως, τα άρθρα περί απιστίας, αποδοχής προϊόντος εγκλήματος και παραβάσεως καθήκοντος του Ποινικού Κώδικα.

Αν βέβαια κανένας απολύτως κίνδυνος δεν υφίσταται θα κοιμόμουν ήσυχος, πράος, γαλήνιος και ασφαλής.

5. Θα σκεφτόμουν σε προοπτική τί είδους έλεγχος θα ασκείται από εδώ και πέρα σε κάθε συναλλαγή του πατέρα μου, των κατασκευαστικών εταιρειών και της νέας μονοπρόσωπης τηλεοπτικής εταιρείας. Πέραν της άμεσης νέας καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Όλα θα βρίσκονται πλέον ίσως στο «μάτι του κυκλώνα», όπως και κάθε πράξη της Κυβερνήσεως σχετικά με τα παραπάνω. Καθημερινά, συνέχεια, αν μάλιστα βρεθεί και κανένας πολύ πεισματάρης και μη «ελέγξιμος» δικηγόρος, με γνώση και λίγο παραπάνω θάρρος από το μέσο όρο.

Θα σκεφτόμουν αν αξίζει τον κόπο, τόσο ρίσκο. Αν πάλι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο, θα κοιμόμουν ήσυχος, πράος, γαλήνιος και ασφαλής.

6. Θα σκεφτόμουν ίσως ότι όταν θα διερευνώνται όλα αυτά σε περαιτέρω στάδιο η σημερινή Κυβέρνηση μπορεί πλέον να μην είναι Κυβέρνηση.

7. Πριν πάω να καταθέσω το μπλε χαρτάκι στο Πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας θα διάβαζα αυτό το άρθρο για το οποίο μου μίλησαν οι φίλοι μου το πρωί.

Θα ξαναδιάβαζα τον παράξενο, άρρητο, κάπως δύσμορφο, random αριθμό 17.533.333,33…. (ες άπειρον…) ευρώ.

Και θα έπαιρνα την απόφασή μου. Μια απόφαση ζωής.

Πάνος Λαζαράτος Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου Νομικής Σχολής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.