Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Είναι η Συρία το... Βατερλό του Ερντογάν; [ανάλυση]


Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" στη βόρεια Συρία, οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων καλά κρατούν, παρά την προσωρινή εκεχειρία που ανακοινώθηκε ότι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών το βράδυ της Δευτέρας...




Η επιχείρηση ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, όταν τουρκικά άρματα μάχης εισχώρησαν σε συριακό έδαφος και προέλασαν στην πόλη Τζαραμπλούς προκειμένου να την απελευθερώσουν από τους τζιχαντιστές του ISIS - με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Δεν σταμάτησαν ωστόσο εκεί αλλά προωθήθηκαν ενδότερα, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μανμπίτζ, στοχεύοντας την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που επίσης μάχεται το Ισλαμικό Κράτος όχι μόνο με τις ευλογίες αλλά και με την έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ, ως μέρος των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF). Κάπως έτσι, Τούρκοι και Κούρδοι της

Συρίας, σύμμαχοι των Αμερικανών και οι δύο, βρέθηκαν να πολεμούν ο ένας τον άλλο σε συριακό έδαφος, με το Πεντάγωνο να αποκαλεί τις συγκρούσεις "απαράδεκτες" και να τους καλεί -κατόπιν εορτής- να σταματήσουν και να επικεντρωθούν στη μάχη εναντίον του ISIS, τονίζοντας πως οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και οι ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος περισσότερο χώρο.

Ωστόσο, κατά το Δημοκρατικό Κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD, ένοπλος βραχίονας του οποίου είναι οι μαχητές YPG, τουρκική μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν έγινε ποτέ. Μιλώντας στο NEWS247, o εκπρόσωπος του PYD για την Ελλάδα και μέλος της ευρωπαϊκής διπλωματικής αντιπροσωπείας από τη Ροτζάβα - Κόμπανι, Ιμπραήμ Μουσλέμ, κάνει λόγο για εκ των προτέρων συμφωνία των τζιχαντιστών με τους Τούρκους και για παράδοση της Τζαραμπλούς. "Πρώτη φορά ελευθερώνεται μια πόλη χωρίς απώλειες, χωρίς τραυματίες, χωρίς τίποτα. Πώς γίνεται η πόλη να ελευθερωθεί μέσα σε μια ώρα χωρίς καμία αντίσταση από το ISIS, ενώ σε άλλες πόλεις που ελευθερώνουμε εμείς έρχονται καμικάζι, με παγιδευμένα αυτοκίνητα να σκοτώσουν κόσμο; Εμείς λοιπόν λέμε ότι έγινε απλώς παράδοση της πόλης χωρίς καν το ISIS να φύγει από τη Τζαραμπλούς. Απλά αλλάξανε στολές, πριν ήταν ISIS, τώρα είναι Al Qaeda, αυτοί είναι οι υποτιθέμενες ισλαμικές ομάδες που μάχονται στο πλευρό της Τουρκίας" υποστηρίζει ο κύριος Μουσλέμ και προσθέτει: "Στην ουσία δεν υπάρχει μάχη κατά του ISIS. Η πρώτη σοβαρή μάχη έγινε όταν προωθήθηκαν νοτιότερα και επιτέθηκαν στο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, το οποίο υποστηρίζεται από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), όπου η μεγαλύτερη ομάδα είναι η κουρδική δύναμη YPG. Εκεί λοιπόν οι Τούρκοι κάνανε μακελειό. Βομβαρδίσανε δύο χωριά όπου ζουν Άραβες και Τουρκμάνοι και σκοτώσανε 35 αμάχους. 'Εχασαν όμως τρία τανκ και δύο άρματα μάχης..."

Έγινε παράδοση της Τζαραμπλούς στους Τούρκους χωρίς να φύγει το ISIS

Εξαρχής η Τουρκία έκανε σαφές ότι στόχος της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" είναι τόσο η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή όσο και η ανάσχεση της προώθησης των Κούρδων πολιτοφυλάκων που επιχειρούν, κατά την Άγκυρα, να δημιουργήσουν έναν διάδρομο κατά μήκος των συνόρων. Η Τουρκία θεωρεί πως οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία είναι προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική" στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σχετικά με την κριτική που δέχεται η χώρα του για τις συγκρούσεις με μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. "Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στην Τουρκία ποια τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να πολεμήσει και ποια όχι" είπε. Παράλληλα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία έχει σκοπό να αποτρέψει τη δημιουργία ενός "αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν".
Στόχος της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" είναι τόσο η εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή όσο και η ανάσχεση της προώθησης των Κούρδων πολιτοφυλάκων που επιχειρούν, κατά την Άγκυρα, να δημιουργήσουν έναν διάδρομο κατά μήκος των συνόρων.

Από πλευράς του, ο Ιμπραήμ Μουσλέμ σχολιάζει σχετικά: "Οι Κούρδοι της Συρίας, η Κυβέρνηση της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης και ο στρατός της Rojava,YPG, ελέγχουν 600 χιλιόμετρα στα σύνορα με τη Συρία τα τελευταία 2-3 χρόνια και ποτέ δεν έχει γίνει κανένα επεισόδιο ούτε έχει χτυπηθεί τουρκική πόλη από πλευράς μας. Το PYD είναι ένα συριακό κόμμα, μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς. Το YPG είναι συριακή στρατιωτική δύναμη. Και το PYD και το ΥPG είναι μέλη διεθνών συμμαχιών. Δεν μπορεί η Τουρκία να τα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόνο στο μυαλό της Τουρκίας συμβαίνουν αυτά. Για την Τουρκία κάθε Κούρδος είναι τρομοκράτης". Παράλληλα ο εκπρόσωπος του PYD υπεραμύνεται το δικαίωμα των Κούρδων της Συρίας να οργανώσουν τις πόλεις και τις ζωές τους όπως κρίνουν καλύτερα. "Αυτά τα εδάφη στη βόρεια Συρία είναι δικά μας, είναι συριακή γη, εμείς ζούμε εκεί και έχουμε σαν κάτοικοι της περιοχής κάθε δικαίωμα να οργανώσουμε τις πόλεις και τη ζωή μας όπως όπως θέλουμε εμείς όχι όπως σκέφτεται η Τουρκία. Δηλαδή τι θέλει η Τουρκία; Να αφήσουμε τα εδάφη μας και να πάμε στα σύνορα με άλλο κράτος να ζήσουμε; Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο".

Δηλαδή τι θέλει η Τουρκία; Να αφήσουμε τα εδάφη μας και να πάμε στα σύνορα με άλλο κράτος να ζήσουμε;

Η στάση των Αμερικανών

Την ημέρα της έναρξης της "Ασπίδας του Ευφράτη" ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα. Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ κάλεσε τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και κατά συνέπεια την κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποσυρθούν ανατολικά του ποταμού Ευφράτη κατά τις επιταγές της Άγκυρας, αν θέλουν να εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον. Η Άγκυρα ωστόσο υποστηρίζει ότι το YPG εξακολουθεί να βρίσκεται στην Μανμπίτζ. "To YPG δεν βρίσκεται στη Μανμπίτζ" λέει ο Ιμπραήμ Μουσλέμ, "στηρίζει όμως τους συμμάχους μας που βρίσκονται στη Μανμπίτζ, οι οποίοι είναι ντόπιοι, προστατεύουν τα χωριά και τα σπίτια τους". Όταν τον ρωτάμε τι σημαίνει αυτό μας απαντά: "Το YPG μπορεί να μην βρίσκεται στην περιοχή υποστηρίζει όμως τους ανθρώπους αυτούς που έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, είναι Σύριοι και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους πει να φύγουν από τα σπίτια τους, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ρώσοι. Τότε τι διαφορά θα υπάρχει μεταξύ αυτών και του καθεστώτος Άσαντ που τους έδιωχνε από τα σπίτια τους; Η Μανμπίτζ έχει μικτό πληθυσμό Κούρδων, Αράβων και Τουρκμάνων. Έδωσαν σκληρό αγώνα να ελευθερώσουν την πόλη τους, είναι δυνατόν να επιτρέψουν στην Τουρκία να την παραδόσει πάλι στο ISIS; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα".

Κι ενώ δεν λείπουν οι αναλύσεις που κάνουν λόγο για κακό χειρισμό των ΗΠΑ που δικαιολογημένα εκλαμβάνεται ως προδοσία από τους Κούρδους της Συρίας, ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος PYD καλεί τις ΗΠΑ να μην απολέσουν την αξιοπιστία τους.
Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη συμμαχία των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ

"Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDP), στις οποίες εντάσσεται το YPG, είναι μέλος της διεθνούς συμμαχίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η Τουρκία δεν είναι. Οι ΗΠΑ οφείλουν να υποστηρίξουν αυτή τη συμμαχία. Ορισμένες από τις ομάδες που τώρα πολεμούν στο πλευρό της Τουρκίας έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως τρομοκρατικές. Όπως η Αλ Νούσρα που άλλαξε το όνομα... Δεν μπορεί να τους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκράτες και τώρα να τους υποστηρίξουν, για ποια αξιοπιστία να μιλήσουμε μετά; Εμείς θεωρούμε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει στάση και πράγματι στρατιωτικά δεν έχουν αλλάξει στάση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ρήγμα στη συμμαχία των Κούρδων της Συρίας με τις ΗΠΑ. Η εντύπωση αυτή είναι περισσότερο απόρροια της τουρκικής προπαγάνδας. Ακόμα και οι Ρώσοι, από τους οποίους οι Τούρκοι πήραν το πράσινο φως να μπουν στη Συρία, δια στόματος Λαβρόφ είπαν ότι το ποιος θα ελέγξει τη βόρεια Συρια, Κούρδοι ή μη, είναι καθαρά συριακό ζήτημα. Δεν μπορεί λοιπόν η Τουρκία να μπλέκεται σε αυτά τα ζητήματα. Η λύση του κουρδικού στη Συρία δεν αφορά στην Τουρκία".

Κίνδυνος γενικής ανάφλεξης

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, προειδοποιούσε το περασμένο Σάββατο την Άγκυρα να μην μπει στον πειρασμό να "διαπραγματευθεί" το κουρδικό ζήτημα στη Συρία. "Είναι θετικό που η Τουρκία εμπλέκεται στη μάχη κατά του Νταές, που την χτυπάει σκληρά. Είναι επίσης εύλογο ότι η Τουρκία διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της. Όμως προσοχή στην κλιμάκωση της βίας και στο ενδεχόμενο να μπει στον πειρασμό να διαπραγματευθεί στη Συρία ένα μέρος του κουρδικού ζητήματος". Τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού του "επικύρωσε" και ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποιώντας μάλιστα για τους κινδύνους μιας γενικής ανάφλεξης: "Αυτές οι πολλαπλές, αντικρουόμενες επεμβάσεις (Τουρκίας και Ρωσίας) εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης. Είναι απόλυτα επιτακτική ανάγκη για παύση των μαχών".

Αναλυτές που κάνουν λόγο για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας προειδοποιούν ότι αυτού του είδους η εμπλοκή στην πολυετή και πολύπλοκη συριακή κρίση δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τον Ερντογάν και προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην στηρίξουν την τουρκική εισβολή: "Η Συρία θα εξελιχθεί σε Βατερλό για τον Ερντογάν και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να προσδεθούν σε ένα πλοίο που βουλιάζει".

Την ίδια ώρα, η τουρκική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν συνιστά κατοχική δύναμη διότι δεν σκοπεύει να παραμείνει στη Συρία, επιχείρημα που δεν πείθει την κουρδική πλευρά. "Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Τούρκοι όταν μπαίνουν σε μια χώρα δύσκολα βγαίνουν. Έχουμε τη βόρεια Κύπρο ως παράδειγμα καθώς και κάποιες τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ. Η Τουρκία δεν μπήκε στη Συρία σε συνεννόηση με καμία συριακή δύναμη, γι αυτό και εμείς τις αποκαλούμε δυνάμεις κατοχής και έτσι θα αντιμετωπιστούν από πλευράς μας. Δεν μπορούμε ξέρουμε πόσο θα μείνουνε, αλλά όσο παραμένουν στη Συρία εμείς θα του πολεμάμε" λέει χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Μουσλέμ και συνεχίζει.
Όσο παραμένουν στη Συρία εμείς θα τους πολεμάμε

"Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί. Δεν ξέρω κατά πόσο έχουν καταλάβει πόσο επικίνδυνο είναι το παιχνίδι που παίζεται αυτή τη στιγμή, διότι περί παιχνιδιού πρόκειται. Ενός παιχνιδιού που είναι πολύ επικίνδυνο και για την Ευρώπη, όπου ζουν 40 εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Αν επικρατήσει η Τουρκία με τους συμμάχους της σημαίνει ότι θα επικρατήσει η ιδεολογία της τρομοκρατίας. Σημαίνει ένας μηχανισμός παραγωγής τρομοκρατών που μπορούν να πάνε οπουδήποτε... Εμείς θεωρούμε πως ατή η ιδεολογία είναι πολύ επικίνδυνη και πρέπει να καταπολεμηθεί αυστηρά. Αν αυτή τη στιγμή θέλει κάποιος να θυσιάσει τον κουρδικό λαό για χάρη οικονομικών ή δεν ξέρω εγώ τι άλλων συμφερόντων με την Τουρκία, να ξέρει ότι θυσιάζει όλη την ανθρωπότητα και ειδικά την Ευρώπη".
Αν αυτή τη στιγμή θέλει κάποιος να θυσιάσει τον κουρδικό λαό για χάρη οικονομικών ή δεν ξέρω εγώ τι άλλων συμφερόντων με την Τουρκία, να ξέρει ότι θυσιάζει όλη την ανθρωπότητα και ειδικά την Ευρώπη.

"Αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να σώσει το ISIS, με άλλο ενδεχομένως όνομα, από τη δύσκολη θέση που τους έχουν φέρει οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας. Η Τουρκία χρησιμοποιεί το πρόσχημα ότι πολεμά το ISIS όμως, στη ουσία, το ISIS είναι κατά μεγάλο μέρος τουρκικό δημιούργημα. Η Τουρκία θέλει να χτυπήσει τη δημοκρατική λύση που προτείνουμε εμείς σαν Κούρδοι για τη Συρία. Χτυπά τη δημοκρατία και την ειρήνη που εμείς έχουμε κατά κάποιο τρόπο καταφέρει στη βόρεια Συρία με τη συμμαχία μεταξύ των λαών" συνεχίζει ο κύριος Μουσλέμ και συμμερίζεται τη δήλωση του προέδρου του PYD ότι η Τουρκία εν τέλει "θα βουλιάξει στον βάλτο της Συρίας, όπως και οι συμμορίες του ISIS". Ο κύριος Μουσλέμ δεν αμφιβάλει πως αυτή η εισβολή θα εξελιχθεί σε "Βατερλό" για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

"Έχει φέρει απέναντί του όλους τους Κούρδους, όχι μόνο το YPG αλλά όλοι οι Κούρδοι σε Συρία, Τουρκία και Ιράκ είναι αυτή τη στιγμή εναντίον του Ερντογάν. Έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος αλλά και μέσα στη Συρία έχουν πάθε μεγάλες ζημιές και θα πάθουν ακόμα περισσότερες τις επόμενες μέρες, διότι ο λαός δεν τους θέλει, οι ντόπιοι τους αντιμετωπίζουν σαν δύναμη κατοχής. Είναι ένας αγώνας μεταξύ δύο ιδεολογιών. Από τη μια η ιδεολογία του θανάτου που εκπροσωπεί ο κύριος Ερντογάν μαζί με το ISIS και την Al Qaeda και από την άλλη η ιδεολογία της ζωής για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε. Τη ζωή στη Ροτζάβα όπου βλέπουμε διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες να συνυπάρχουν και οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά. Το πείραμα της Ροτζάβα είναι πολύ επιτυχημένο ξέρετε και όλο αυτό θα κορυφωθεί μέσα στο τρέχον έτος όταν θα γίνουν εκλογές σε όλη τη Ροτζάβα..."

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.