Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Οργιάζουν» τα γερμανικά ΜΜΕ: Στον ΟΗΕ η Μέρκελ;


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το 2016 λήγει η θητεία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και πολλοί είναι αυτοί που...


 θα ήθελαν να δουν μια γυναίκα στη θέση του
Αν και η ίδια κρατά τα χαρτιά της κλειστά, τα γερμανικά ΜΜΕ οργιάζουν για την επόμενη κίνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της; Θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία της Γερμανίας ή μήπως θα βάλει πλώρη για Νέα Υόρκη;
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Βild», η θητεία του νυν γενικού γραμματέα των ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, λήγει στο τέλος του 2016 με την Άνγκελα Μέρκελ να πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο για την επόμενη κίνησή της. Στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών η Μέρκελ θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της. Ωστόσο, ήδη ακούγονται διάφορα: Η Μέρκελ θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο της χώρας, ή θα διαδεχτεί τον Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ.
Τα σενάρια αυτά ακούγονται στα παρασκήνια της πολιτικής σκηνής στο Βερολίνο. Για τον γερμανικό Τύπο, πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να γίνει η νέα γενική γραμματέας του ΟΗΕ. Στη θέση της ως μεταβατικός καγκελάριος μπορεί αν αναλάβει ο μέχρι σήμερα υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Οι πιέσεις που δέχεται η Μέρκελ τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης είναι πολύ έντονες. Η γερμανική Ακροδεξιά αυξάνει τη δύναμή της, τα ποσοστά του κόμματός της και της ίδιας πέφτουν, ενώ υπάρχουν και έντονες αντιδράσεις μέσα το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.
Σύμφωνα πάντως, με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το 2016 λήγει η θητεία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να δουν μια γυναίκα στη θέση του.
Υπάρχει ήδη μία πρωτοβουλία με την ονομασία «Καμπάνια για την εκλογή μιας γυναίκας ως γενικής γραμματέας του ΟΗΕ». Στην καμπάνια αυτήν κορυφαία υποψήφια είναι η καγκελάριος Μέρκελ. Με τον τρόπο αυτόν, η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας δίχως σοβαρές συνέπειες και διατηρώντας τη φήμη της. Μία τέτοια κίνηση μάλιστα θεωρείται η καλύτερη λύση από πολλούς βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Σε ό,τι αφορά την καγκελαρία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μπορούσε να αναλάβει ως μεταβατικός καγκελάριος, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη στήριξη από τα στελέχη και τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και από την κοινωνία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ο κορυφαίος Γερμανός πολιτικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Σόιμπλε έχει διαφωνήσει με την καγκελάριο, ειδικά στο θέμα των ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες, δίχως όμως να χτυπήσει ανοιχτά τη Μέρκελ, παραμένοντας πιστός στρατιώτης του κόμματος. Όπως λέει και ένα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, «μετά τη μητερούλα, χρειαζόμαστε τώρα έναν πατερούλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.