Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το άγχος σκοτώνει τους άνδρες


Και ποιος δεν έχει άγχος στις μέρες μας... Ειδικά οι άνδρες, που, παραδοσιακά, θεωρούνται οι κουβαλητές του σπιτιού, υποφέρουν από...


 άγχος καθημερινά. Όμως οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί:
"Ηρεμήστε, γιατί θα φύγετε πριν της ώρας σας. Το άγχος φέρνει καρκίνο".
Τα ερευνητικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Cambridge δεν αστειεύονται. Οι άνδρες που υποφέρουν από γενικευμένο άγχος, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα από καρκίνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ολίβια Ρέμες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Cambridge, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη, αφού ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο άγχους με τον χρόνο και τον τρόπο θανάτου, σε βάθος 15ετίας.
Από τους συμμετέχοντες, 126 άνδρες (σε σύνολο 7.139, δηλαδή το 1,8%) και 215 γυναίκες (σε σύνολο 8.800, δηλαδή το 2,4%) είχαν διαγνωσθεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ). Σε διάστημα 15 ετών, 796 άνδρες και 648 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο. Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοιο άγχος. Όμως κάτι ανάλογο δεν διαπιστώθηκε στην περίπτωση των γυναικών με ΓΑΔ. Μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει από ποια συγκεκριμένα είδη καρκίνου κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες με ΓΑΔ.
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ένα κοινό ψυχικό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 5% του ενηλίκου πληθυσμού (έναν άνθρωπο στους είκοσι). Η εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικές - και συχνά ανεξέλεγκτες - ανησυχίες για διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, με παράλληλα συμπτώματα μυϊκής έντασης, αϋπνίας, αδυναμίας συγκέντρωσης κ.ά. Η ΓΑΔ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, κατάχρηση εθιστικών ουσιών, τάση για αυτοκτονία κ.ά.
«Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για τη σχέση καρκίνου και άγχους, που, όμως, δεν κατέληξαν σε οριστικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Η νέα μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και διαπίστωσε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ, αλλά όχι οι γυναίκες, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο. Αυτά τα ευρήματα ισχύουν, άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, άλλες χρόνιες παθήσεις, σοβαρές ψυχικές νόσους, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και λήψη φαρμάκων» ανέφερε η Ρέμες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
«Αν και η έρευνά μας δείχνει πως το άγχος συσχετίζεται με τον καρκίνο στους άνδρες, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Είναι πιθανό πως οι άνδρες με γενικευμένο άγχος έχουν ένα τρόπο ζωής ή άλλους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου».
Γενικά, πάντως, ίσως όλοι θα έπρεπε να πάρουμε το άγχος πιο σοβαρά, ως προειδοποιητικό σημάδι για κακή υγεία και όχι απλώς ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.