Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωτοφανή υπερχρέωση των νοικοκυριών προκάλεσε η μνημονιακή φορο-καταιγίδα


 Την πρωτοφανή υπερχρέωση που έχουν υποστεί εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις εξαιτίας της...


 υπερφορολόγησης την οποία προκάλεσε η εφαρμογή των Μνημονίων, καθώς επίσης και την ραγδαία αύξηση του αριθμού των οφειλετών του Δημοσίου τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτουν στοιχεία-σοκ που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι πάνω από 4.128.000 φορολογούμενοι, που υπερβαίνουν πλέον το 50% του συνόλου έχουν απλήρωτα χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 90,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά το μισό ΑΕΠ της χώρας!

-Στοιχεία-σοκ από τη ΓΓΔΕ: Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες χρωστούν 90,4 δισ. ευρώ ή πάνω από το 50% του ΑΕΠ στην Εφορία! 
- Επιπλέον 128.590 νέοι οφειλέτες μόνο τον Ιούλιο! 
- Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 κάθε μέρα επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 550 κατασχέσεις!


Την ίδια ώρα, οι φορολογικές αρχές ανεβάζουν ταχύτατα στους ρυθμούς με τους οποίους επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις εισπράξεις των οφειλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν σε 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου από 4.003.372 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ενώ το συνολικό ποσό που οφείλουν έφθασε τα 90,428 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου από 89,832 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία. Ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 125.590 ή κατά 3,13% μόνο τον Ιούλιο του 2016.
Εξάλλου, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016 δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 7,618 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν από 84,9 σε 82,81 δισ. ευρώ.

Προφανή συμπεράσματα
Ουσιαστικά, το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τα Μνημόνια κατέστρεψαν οικονομικά τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2015 και στο πρώτο εξάμηνο του 2016, με την εφαρμογή των Μνημονίων, οδήγησαν περισσότερα από 4,12 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα στην υπερχρέωση και σε αδυναμία να πληρώσουν εμπρόθεσμα τους φόρους τους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα και με παλαιότερα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα 90,418 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα 55,181 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 61%, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την 1η-1-2011 έως την 30η-6-2016!

Έκρηξη κατασχέσεων
Ταυτόχρονα, μέσα στο πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.282. Δηλαδή, μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 79.208 νέες κατασχέσεις! Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου έχει φθάσει περίπου τις 550 ανά εργάσιμη μέρα!
Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη. Πάντως, από το σύνολο των 4.128.962 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.573.858 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.282, δηλαδή στο 49,20%! Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. μέχρι το τέλος Ιουλίου: - Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους έφθασαν στα 7,618 δισ. ευρώ εκ των οποίων 6,741 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Μόνο τον Ιούλιο προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών 811 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 789 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. - Από τα νέα χρέη ύψους 7,618 δισ. ευρώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων έχει καταφέρει να εισπράξει 1,079 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 82,81 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,674 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Έλεγχοι - ποινικές διώξεις
Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει επίσης ότι 1.668 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο πρώτο επτάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,358 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.