Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι θα μείνει στο Φυσικό Αέριο, στην Ελλάδα


Κερδίσαμε το διαγωνισμό και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη συμφωνία δήλωσε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ισχυρός άνδρας της Socar, ο πρόεδρος της κρατικής ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν Rovnag Abdullayev...



Δεν συζητάμε να κάνουμε έφεσε σε δικαστήριο, αλλά θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μέχρι τέλους. Οι αρχικοί όροι που διαπραγματευτήκαμε έχουν παραβιαστεί. Τώρα περιμένουμε την αιτιολόγηση από την ελληνική κυβέρνηση. Κάτω από τους νέους όρους η αξία του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% φθηνότερη, επομένως είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις Abdullayev φιλοξενούνται στο πρακτορείο Azernews και αφορούν στη γνωστή υπόθεση της πώλησης του 66% του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ στην εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν, η οποία εκκρεμεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2013. Έκτοτε η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαρτιόταν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία με τη σειρά της κατέληξε σε άτυπη συμφωνία βάσει της οποίας οι αζέροι θα αποκτήσουν έως 49% του ΔΕΣΦΑ και το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί σε ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου αερίου. Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη με την ιταλική Snam ωστόσο τον Ιούλιο – όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν – ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθυστέρηση στην πώληση του μεριδίου της ΔΕΣΦΑ στη Socar.

Ακόμη η Socar – αναφέρει το Azernews – τρέφει ελπίδες ότι μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια της ΕΕ και η ιταλική Snam να αποκτήσει τουλάχιστον 17% των μετοχών που θα αποκτήσει η Socar.

Η ιταλική εταιρεία όπως και η Socar βρίσκονται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση, ανέφερε ο Abdullayev.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εισέπραττε 188 εκατ. Ευρώ από την πώληση ενώ τα ΕΛΠΕ θα πάρουν τα υπόλοιπα από τα 400 εκατ. Ευρώ καθώς πωλούν το 35% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ που κατέχουν.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.