Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Καταρρέουν τα δημόσια έσοδα: Πάνω από μισό δισ. η "τρύπα"


Υστέρηση 589 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών...



Η μεγαλύτερη «τρύπα», ύψους 624 εκατ. ευρώ, διαπιστώθηκε στις εισπράξεις από φόρους στη περιουσία, όπου ο στόχος χάθηκε κατά 34,6%. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την αστοχία στο γεγονός ότι η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ εισπράττεται τον Σεπτέμβριο, αντί για τον Αύγουστο που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Υστερήσεις καταγράφηκαν συνολικά σε 12 κατηγορίες εσόδων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι φόροι κατανάλωσης.

Αντιθέτως, καταλυτική συμβολή στις εισροές στα δημόσια ταμεία έπαιξαν οι αυξημένοι φόροι, με τα έσοδα από τον ΦΠΑ να ξεπερνούν το στόχο κατά 445 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος στις επιχειρήσεις απέφερε 207 εκατομμύρια ευρώ πάνω από τα προσδοκώμενα.

Το Δημόσιο πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου, έναντι στόχου για πλεόνασμα 980 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα οφείλεται εν μέρει στην αργή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.