Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γερμανία κάνει πίσω για την γενοκτονία των Αρμενίων για να εξευμενίσει την Τουρκία


Ένα βήμα πίσω κάνει η Γερμανία στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων σε μια προσπάθεια όπως φαίνεται να γεφυρώσει το χάσμα με...


 την Τουρκία και να επιτραπεί σε βουλευτές της Μπούντεστακ να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε ότι το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκε στις 2 Ιουνίου η γενοκτονία των Αρμενίων που διέπραξαν το 1915 οι οθωμανικές Αρχές δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η Άγκυρα αντιδρώντας στο ψήφισμα αυτό έχει απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της Ανατολικής Τουρκίας, από όπου οι συμμαχικές δυνάμεις επιχειρούν κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων Tornado.
Τις περασμένες εβδομάδες αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησαν να βρουν μια λύση στην Άγκυρα. Εκεί τους διαμηνύθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί μια δημόσια αποστασιοποίηση της κυβέρνησης Μέρκελ από το ψήφισμα της Μπούντεστακ. Σε αυτήν την απαίτηση ανταποκρίθηκε το Βερολίνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε το Spiegel, η καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει να εμφανιστεί ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους και να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο.
Όπως ανέφερε το Spiegel, το ερώτημα που είχε τεθεί στη γερμανική κυβέρνηση ήταν ποιος θα έκανε αυτή τη δήλωση. Ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δεν ήθελε να αναλάβει αυτό τον ρόλο. Μια προσωπική εμφάνιση της καγκελαρίου δεν ετίθετο καν ως θέμα, διότι θα ερμηνευόταν ως υποταγή της Άνγκελα Μέρκελ στον Ερντογάν.
Στο παρασκήνιο, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στάινμαϊερ είχαν εκφράσει την άποψη ότι το ψήφισμα δεν ήταν καλή ιδέα. Ο ίδιος δε ο Στάινμαϊερ είχε αποφύγει να χαρακτηρίσει ως γενοκτονία τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από την οθωμανική αυτοκρατορία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Τόμας Οπερμαν έστειλε προ ημερών στην Άγκυρα «τελεσίγραφο» να άρει την απαγόρευση έως τις αρχές Οκτωβρίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει τον Δεκέμβριο στην Μπούντεστακ την παράταση παραμονής της γερμανικής αποστολής στο Ιντσιρλίκ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Spiegel, το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη εκπονήσει σχέδια για τη μετεγκατάσταση των γερμανικών αναγνωριστικών αεροπλάνων tornado σε άλλη χώρα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.