Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τέσσερα "χαστούκια" από τρόικα στις υποσχέσεις Τσίπρα στην ΔΕΘ


Κακή ημέρα, τουλάχιστον σε διαπραγματευτικό επίπεδο, ήταν η σημερινή για τους κυβερνητικούς εκπρόσωπους καθώς όπως φαίνεται στις συναντήσεις με τους θεσμούς τα «όχι» έπεσαν «βροχή» και οι ενστάσεις στις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν κάτι περισσότερο από σημαντικές...



Αναλυτικότερα κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι τελευταίοι εξέφρασαν τη θέση ότι το σχέδιο του αναπτυξιακού ταμείου έρχεται σε σύγκρουση (επί της ουσίας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργεί ανταγωνιστικά), με το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Άλλωστε, η δημιουργία του αναπτυξιακού ταμείου θα απαιτούσε την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε το αναπτυξιακό ταμείο να μπορεί να χορηγεί δάνεια, αλλά και σε ακόμη ορισμένες περιπτώσεις να δίνει έγκριση για αναδιαρθρώσεις δανείων, σενάριο που προφανώς απορρίπτεται από την τρόικα.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει κάποια συναίνεση είναι στην ενίσχυση του ΕΤΕΑΝ με περισσότερα προγράμματα παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις κα την απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας.

Στον «αέρα» το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού κοινωνικής αλληλεγγύης, κας Θεανούς Φωτίου, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με θέμα το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε την πρωτοβουλία του για την επισκόπηση δαπανών (spending review), από την οποία αναμένεται να προκύψουν πόροι για την χρηματοδότηση του ΚΕΑ.Πάντως, αυτή τη στιγμή αυτή δεν είναι διασφαλισμένη και οι εκπρόσωποι της τρόικας ζητούν νέα μέτρα, ώστε να εξευρεθούν οι πόροι που συνολικά ανέρχονται στα 900 εκατ ευρώ ετησίως για την καταβολή του ΚΕΑ.

Οι αντιδράσεις στις εξαγγελίες Τσίπρα και το «μπλόκο» από τους θεσμούς

Μπλοκάρουν, προς το παρόν, οι πιστωτές της χώρας δύο από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που αφορούν στη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού από τις επιχειρήσεις καθώς και στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σύμφωνα με την Καθημερινή.

H τρόικα ήταν αρνητική εξαρχής με τις δύο ρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση και προσπάθησε με κάθε τρόπο να τις αποτρέψει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για χαριστικές ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις και φοροφυγάδες που αποφεύγουν να καταβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών πολλά μπορούν να αλλάξουν, σημειώνοντας ότι σε κάθε διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές της χώρας αντέδρασαν στη δημιουργία του ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση να χρωστάει στο Δημόσιο και τα Ταμεία και να «προικίζεται» με έναν ακατάσχετο λογαριασμό.

Πάντως, ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα υπάρχει ήδη ξεχωριστό κεφάλαιο που θα αφορά στη θεσμοθέτηση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Σχετικά με την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων αν και ο πρωθυπουργός παρουσίασε το μέτρο ως «σίγουρο» –προειδοποιώντας μάλιστα όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα ότι «η περίοδος της ασυλίας τελείωσε», προτρέποντάς τους να κάνουν χρήση των διατάξεων που θα περάσουν προσεχώς από τη Βουλή–, oι πιστωτές ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη για τη ρύθμιση. Σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποτρέψουν την κυβέρνηση έχουν προτείνει την επιβολή υψηλών συντελεστών που φθάνουν ακόμα και στη δέσμευση ολόκληρου του ποσού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι οφειλέτες καλούνται να πληρώσουν προσαυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το ύψος του κεφαλαίου που αποκαλύπτεται. Το «δώρο» για αυτούς είναι ή άρση των ποινικών διώξεων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι «απειλούν» ότι στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τα δύο ανωτέρω θέματα οι δύο ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή χωρίς την προηγούμενη έγκριση των θεσμών. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα περιπλέξει την κατάσταση, δημιουργώντας πιθανόν προβλήματα σε άλλα ανοιχτά θέματα. Υποστηρίζουν, ταυτόχρονα, ότι αν συνεχίσουν να αντιδρούν οι θεσμοί θα επιχειρήσουν λύση σε πολιτικό επίπεδο.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση τρίμηνης διάρκειας και αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων.

Στον συντελεστή αυτόν θα προστεθεί και ένας δεύτερος ως «τιμωρία» για την αποκρυφθείσα φορολογητέα ύλη, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003 τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42% συν 10% επιπλέον. Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015 θα φορολογηθεί με συντελεστή 42%, ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%.

Εκτός από την άρση των ποινικών διώξεων, προβλέπεται και έκπτωση έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.