Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί αποτελεί «άπιαστο όνειρο» η έξοδος στις αγορές


Δύσκολη έως ακατόρθωτη χαρακτηρίζεται η έκδοση ομολόγων από το ελληνικό Δημόσιο για την οποία κάνει νύξεις η κυβέρνηση, καθώς οι προϋποθέσεις για να στεφθεί με επιτυχία μια τέτοια απόπειρα δεν φαίνεται να υπάρχουν στο ορατό μέλλον...



Η «ανοιχτή» αξιολόγηση, το θέμα του χρέους αλλά και η αβεβαιότητα για την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αποτελούν ανασχετικό παράγοντα για οποιαδήποτε τοποθέτηση επενδυτών στους ελληνικούς τίτλους, είτε αυτά είναι ομόλογα είτε μετοχές, τονίζουν οι αναλυτές.

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κινούνται με βραδείς ρυθμούς και μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ ακόμα πριν την έναρξή τους η BofA Merrill Lynch είχε υπογραμμίσει τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρων εκλογών με αφορμή την δεύτερη αξιολόγηση, «βλέποντας» ένα ιδιαίτερα «θορυβώδες» δεύτερο εξάμηνο για τη χώρα. Από την πλευρά της η Citi επισημαίνει ότι «η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα αποτελέσει το κύριο εμπόδιο στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».

Οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτρίζονται εδώ και εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει «εγκλωβισμένο» στην επενδυτική απαξίωση, εικόνα που εμφανίζεται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (πάνω από το 8% η δεκαετία) και που είναι αρκετά δύσκολο να αντιστραφεί.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο εμπόδιο, το οποίο παραδέχεται και το υπουργείο Οικονομικών, είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μια ενέργεια που δεν μπορεί να προχωρήσει πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και καταρτιστεί η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE είναι περισσότερο συμβολική αφού οι αγορές της ΕΚΤ περιορίζονται σε μόλις 2-3 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά θα στείλει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη κι άρα επενδύσιμη.

Το στοίχημα θα κριθεί επίσης και στο επικοινωνιακό «παιχνίδι», που μέχρι στιγμής φαίνεται να χάνει η κυβέρνηση, αφού η απαξίωση του Χ.Α. έρχεται και από το... εσωτερικό. Είναι ενδεικτικό ότι στο Roadshow των ελληνικών εισηγμένων στο Λονδίνο τις επόμενες μέρες δεν θα υπάρχει κυβερνητική παρουσία σε επίπεδο υπουργού, αντίθετα, την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.