Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Πόθεν Έσχες Καλογρίτσα: Κανάλι με δανεικό βοσκοτόπι


Αμείλικτα ερωτήματα έχουν προκύψει , σχετικά με το φάκελο Πόθεν Έσχες της εταιρείας Καλογρίτσα, με βάση τηλεοπτικά ρεπορτάζ του Alpha και του Star...


Σύμφωνα με τον Alpha, η εταιρεία δηλώνει ένα βοσκοτόπι περίπου 5 χιλιάδων στρεμμάτων στην Ιθάκη, το οποίο δεν ανήκει καν στον κύριο Καλογρίτσα, αλλά σε φίλο του επιχειρηματία, ο οποίος του το παραχωρεί ως εγγύηση για να πάρει τραπεζικό δάνειο.
Η εκτιμώμενη αξία της έκτασης φαίνεται ότι ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με τιμές που ίσχυαν το 2011, γεγονός που σημαίνει ότι στη διάρκεια αυτών των χρόνων της κρίσης, η αξία του θα έχει κατρακυλήσει και θα είναι σαφώς χαμηλότερη από την προ 5ετίας εκτίμηση.
Όπως μετέδωσε ο Alpha, η συγκεκριμένη έκταση, σύμφωνα ανήκει στην εταιρεία ΑΓΥΙΑ ΑΕ, ιδιοκτησίας Σπύρου Καραπάτσου και της οικογένειάς του, η οποία έχει έδρα στην Αθήνα και ειδικότερα στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Η ιδιοκτησία στην Ιθάκη, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για την παροχή του δανείου ο κ. Καλογρίτσας, βρίσκεται υπό καθεστώς αμφισβήτησης από τον Δήμο, η νομική υπηρεσία του οποίου θεωρεί ότι ένα μέρος της ανήκει, καθώς περιλαμβάνει διάφορα μονοπάτια, τα οποία χαρακτήρισε δικά του ο ιδιοκτήτης πριν από χρόνια.
Όπως μετέδωσε ο Alpha, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος εξασφάλισε στον διαγωνισμό μία από τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας άδειες, μετά την εκπρόθεσμη κατάθεση της εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, φέρεται τώρα να επιχειρεί να καλύψει το Πόθεν Έσχες των χρημάτων που καλείται να δώσει στο Κράτος, με δάνειο από τράπεζα και εγγύηση ένα αμφισβητούμενο βοσκοτόπι στην Ιθάκη, που ανήκει σε άλλη εταιρεία.
Όπως αναφέρει το Star σε δικό του ρεπορτάζ για το θέμα, προκύπτουν σειρά από σοβαρά ερωτήματα από τα στοιχεία που είδαν σήμερα για 30 ολόκληρα λεπτά, αφού τόσο τους επιτράπηκε από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των εταιριών που δεν αδειοδοτήθηκαν.
Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας εμφανίζεται να πουλάει μετοχές εταιριών του πατέρα του σε εταιρίες του πατέρα του και να εισπράττει εκατομμύρια για τα οποία όμως δεν προσκόμισε ούτε ένα καταθετήριο σε τραπεζικό του λογαριασμό.
Στην πρώτη περίπτωση ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρίας ΜΙΚΗ, η οποία είναι συμφερόντων του πατέρα του στην εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ που επίσης είναι του πατέρα του. Εισπράττει 9 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά όμως πληρώνει 5,3 εκατ. ευρώ σε χρέη προς την εφορία. Τα υπόλοιπα 3,6 εκατ. ευρώ υποτίθεται ότι κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς όμως να υπάρχει έγγραφο που να το επιβεβαιώνει.
Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία αποκαλύπτει και μια άλλη παράμετρο. Τα 5,3 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της εφορίας για να εξοφληθούν φόροι για τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 και 2012 και ο ΕΝΦΙΑ του 2015.
Δηλαδή ο επιχειρηματίας δεν πλήρωνε αλλά ρύθμιζε τα χρέη του προς το δημόσιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο.
Στη δεύτερη συναλλαγή που θα έπρεπε να ελεγχθεί, ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρίας ΜΙΚΗ του πατέρα του στην ίδια την εταιρία. Εισπράττει 5,5 εκατ. ευρώ αλλά πάλι δεν προσκομίζει καταθετήριο σε τράπεζα.
Από το σύνολο των αγοραπωλησιών μετοχών ο επιχειρηματίας φέρεται να συγκεντρώνει σχεδόν 9,1 εκατ. ευρώ. Μπορεί να καλύπτει το μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση τηλεοπτικού σταθμού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να καλύπτει το τίμημα της άδειας συγκεντρώνοντας σχεδόν το μισό της πρώτης δόσης.
Χωρίς φυσικά να προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν τα χρήματα για το στήσιμο και τη λειτουργία του καναλιού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.