Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς θα ήταν η οικονομία σήμερα, αν ήταν Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς


Αν το 2015 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ 2-3% και όχι αρνητικό πρόσημο όπως τελικά επήλθε, θα χρειάζονταν οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές των συντάξεων;...



Η εκτίμηση είναι πως με το ρυθμό αναστροφής που είχε πάρει η οικονομία συν το θετικό σοκ από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου που μείωσε την εκροή 3-4 δισ. ευρώ, η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπερνούσε το 4%.

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% σημαίνει προσθήκη άλλων 5 δισ. στην οικονομία, όσο δηλαδή τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ δυο ετών.

Το 2014 η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA είχε εκμηδενιστεί και οι τράπεζες είχαν αξία 25-30 δισ. ευρώ, με το κράτος να έχει μερίδιο συμμετοχής κατά μέσο όρο πάνω από 50%.

Ποια θα ήταν η εικόνα της οικονομίας, η κατάσταση της ανεργίας και η ανάγκη να αυξηθούν οι φόροι και να κοπούν οι συντάξεις αν όλα δεν είχαν έρθει τούμπα το πρώτο εξάμηνο του 2015 και στη συνέχεια η αξιολόγηση που τέλειωσε αρχές του καλοκαιριού του ’16 είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του ’15;

Ο πρωθυπουργός που το 2015 εκβίαζε πως δεν θα πληρώσει τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η ΕΚΤ, τώρα διαμαρτύρεται πως η ΕΚΤ είναι πολύ αυστηρή και κρατά την Ελλάδα εκτός της ποσοτικής χαλάρωσης.

Οποιαδήποτε άλλη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα δεν θα ήταν ανεύθυνη;

Το συμπέρασμα είναι πως η οικονομία θα ήταν σε καλύτερη μοίρα φέτος και ακόμη καλύτερη του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.