Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Δικαιώθηκε ο Βγενόπουλος στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο


Τα πάνω-κάτω στις υπό διερεύνηση υποθέσεις εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των στενών συνεργατών του στη MΙG και την πρώην Λαϊκή φέρνει ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Παρίσι...Σύμφωνα με τον «Πολίτη» της Κύπρου, η απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στις δύο πλευρές (Ανδρέα Βγενόπουλο και γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη) στην ουσία τερματίζει όλες τις εκκρεμούσες ποινικές διαδικασίες που έχουν καταχωρισθεί στην Κύπρο, τόσο εναντίον του κ. Βγενόπουλου όσο και εναντίον των συνεργατών κ.κ. Μάγειρα, Φόλε, Μπουλούτα και Φόρου, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η εξέταση της προσφυγής της MIG και άλλων 18 μετόχων της πρώην Λαϊκής στο Παρίσι κατά της Κύπρου για την απώλεια των επενδύσεών τους.

Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου απαγορεύει την έκδοση οποιουδήποτε εντάλματος σύλληψης.

Η πλευρά του Ανδρέα Βγενόπουλου είχε ζητήσει την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης, που θα καταθέσουν υπέρ της αίτησης αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου αφού έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές διωκτικές αρχές.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι στην ακρόαση των ασφαλιστικών μέτρων -η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι όπου και εδρεύει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο- κατέθεσαν αυτοπροσώπως τόσο ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσο και ο γενικός εισαγγελέας της Κυπρου, Κώστας Κληρίδης.

Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι ότι δεν μπορεί να εκδοθεί και να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του, ενώ δεν θα εκτελεστούν και τα εντάλματα σύλληψης κατά των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, οι οποίοι μέχρι χθες «καταζητούνταν» στην Ελλάδα.

Η εξέλιξη συνιστά ήττα για τις κυπριακές διωκτικές αρχές αλλά και για τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία στο Παρίσι, στις αρχές Αυγούστου, και κατέθεσε.

Η άρση των εμποδίων που επικαλείτο η πλευρά της MIG για την ομαλή εξέταση της υπόθεσης στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση απόφασης μετά τον Ιανουάριο του 2017.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τον καθηγητή Bernard Hanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τον κ. Daniel Μ Price (HΠΑ) και τον Sir David ΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.