Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Βρυξέλλες: Άλλο ένα χαμένο Φθινόπωρο για την Ελλάδα


Έρχεται Φθινόπωρο με «πρωτοβρόχια» στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναφέρουν σε κάθε τόνο πως η Αθήνα παίρνει για άλλη μία φορά κάτω από την βάση στην υλοποίηση των συμφωνιών και ενώ το θέμα της μείωσης του χρέους δεν έχει μπει ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...



Η ολοκλήρωση δύο μόνο εκ των 16 προαπαιτούμενων (ούτε καν ο διαγωνισμός για τα κανάλια που ήταν ένα εκ των προαπαιτούμενων δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως την οριστική απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο) έχει απογοητεύσει τις Βρυξέλλες ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στην Καθημερινή ότι από το Eurogroup Μαΐου δεν έχει γίνει «σχεδόν τίποτα».

Μέσα στον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση καλείται να «κερδίσει» τον χαμένο χρόνο, υλοποιώντας τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ, να αποφύγει πιέσεις για νέα μέτρα, αλλά και να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα ΕΛΣΤΑΤ που έχει πυροδοτήσει την αντίδραση της ΕΕ, αλλά και του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει και το θέμα των ειδικων μισθολογίων των ενόπλων δυνάμεων (αν και δεν είναι στα προαπαιτούμενα) με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Δημ. Βίτσα να διαβεβαιώνει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν θα υπάρξει μείωση αλλά… νοικοκύρεμα με μείωση του αριθμού των μισθολογίων. Δεν θα υπάρξει «ούτε ένα ευρώ μείωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι αντ’ αυτού, θα βρεθούν άλλοι πόροι.

«Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στα ειδικά μισθολόγια δεν πρόκειται να υποστούν μείωση των χρημάτων που παίρνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έχουμε και αύξηση, ιδιαίτερα με βάση την ευθύνη την οποία θα έχουν, αλλά και σε ορισμένες ειδικότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως βασικότερα ορόσημα του Σεπτεμβρίου, εκτός του καλαθιού του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, θεωρούνται το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ και η έναρξη της διαδικασίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, που χρονικά προσδιορίζεται για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και το δύσκολο έργο της περιστολής δαπανών με απώτερο στόχο, αφενός να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να τεθεί σε ισχύ ο περίφημος «κόφτης» δαπανών που ορίζει το Μνημόνιο από το 2017, αφετέρου να αποτραπεί το αίτημα λήψης νέων μέτρων από την πλευρά των θεσμών, ώστε να καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα.

Τον στόχο αυτό προδιέγραψε εξάλλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» ώστε να επιτευχθεί «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το 2016 θα κλείσει όπως προβλέπεται, στα 875 εκατ. ευρώ και ότι τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα, θα κατευθυνθούν στην οικονομία.

Ήδη εντός του καλοκαιριού συγκροτήθηκε ομάδα με αρμοδιότητα να εκετάσει κρατικές δαπάνες ύψους 30 δισ. ευρώ για μισθούς και λειτουργικά έξοδα, με στόχο να καταθέσεις προτάσεις για περικοπές έως κατά 10% φέτος. Η εν λόγω έκθεση καταρτίζεται με τεχνική βοήθεια από τη Βρετανία και στόχος είναι μετά τα τρία ανωτέρω υπουργεία να επεκταθεί από το 2017 στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση χάνει το στοίχημα της κοινωνίας. Οι διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και οι αναφορές για νέες οδήγησαν σε εκ νέου διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Εργασίας ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να πληγούν.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρεμβαίνοντας στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ, μετά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας και βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, ότι ετοιμάζονται νέες οριζόντιες περικοπές 6% σε κύριες συντάξεις, κατά κύριο λόγο συντάξεις χηρείας, τον Οκτώβριο. Χαρακτήρισε δε ψέμα τις αναφορές του κ. Βρούτση και τόνισε ότι «καμιά παλαιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί».

Ωστόσο, όπως είπε οι νέες συντάξεις θα επανυπολογιστούν με βάση το νέο σύστημα, κάτι που σημείωσε δεν θα είναι άμεσο.

Ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους συνταξιούχους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δραματική για τους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους.

Εποχική εργασία με φουλ ωράριο και μισή ασφάλιση είναι η σκληρή εργασιακή πραγματικότητα για τους νέους της χώρας με τους εργαζόμενους να έρχονται αντιμέτωποι με μισθούς χαμηλότερους και από αυτούς της Βουλγαρίας (όταν πληρώνονται).

Νέος 15-25 ετών που ασφαλίζεται για 4 ώρες ενώ δουλεύει 8ωρο σε εποχικές δουλειές, όπως σερβιτόρος, τραπεζοκόμος, μπάρμαν και συσκευαστής φρούτων, με αμοιβή 412,05 ευρώ μεικτά τον μήνα. Αυτό είναι το προφίλ του εργαζόμενου που κατόρθωσε να προσληφθεί σε κάποια δουλειά το τελευταίο 7μηνο, όπως επιβεβαιώνουν η ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΡΓΑΝΗ και τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ.

Στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Δεκεμβρίου 2015, οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 9,90%, ενώ η αμοιβή τους μειώθηκε κατά 3,41%. Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε, ενώ ο μέσος μισθός μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκε κατά 3,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ, οι μερικώς απασχολούμενοι έφτασαν τους 524.533 και ο μέσος μισθός τους τα 412,05 ευρώ, από 426,61 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση αυξήθηκαν κατά 5,08% (σε 1.315.387 άτομα) και ο μέσος μισθός τους μειώθηκε στα 1.204,70 ευρώ από 1.244,05 ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.