Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανά εκλογές στην Ισπανία


Δεν εξασφάλισε ξανά ψήφο εμπιστοσύνης ο Ραχόι και ζεσταίνουν τις προεκλογικές μηχανές...






Μετά την μη εξασφάλιση ψήφου εμπιστοσύνης από το ισπανικό κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, ο εκτελών χρέη προσωρινού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι απέτυχε να εξασφαλίσει και πάλι τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, στη δεύτερη ψηφοφορία αυτής της εβδομάδας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που διενεργήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ραχόι έλαβε 170 ψήφους, ενώ τον καταψήφισαν 180 βουλευτές (σε σύνολο 350 βουλευτών).

Όπως όλα δείχνουν, η Ισπανία πιθανόν να οδηγηθεί για τρίτη φορά σε εθνικές εκλογές τον Νοέμβριο, μέσα σε περίοδο μόλις 12 μηνών, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο δεν φαίνεται να έχει ξεπεραστεί.

Από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, όταν και κανένα κόμμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Η αποτυχία αυτών των συνομιλιών οδήγησαν τον Ιούνιο σε νέες εθνικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων όμως δεν έδωσε και πάλι την απαραίτητη πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα για να κυβερνήσει μόνο του.

Η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα η απουσία μιας μίνιμουμ συμφωνιας μεταξύ των δυο παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων, του Λαϊκού και του Σοσιαλιστικού κόμματος, οδηγούν και πάλι όπως φαίνεται τη χώρα σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι πλέον και τα προσφάτως ενδυναμωμένα κόμματα των Podemos και των Ciudadanos, τα οποία αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο και στο επόμενο διάστημα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, ο Ραχόι καταψηφίστηκε από 180 βουλευτές, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης του παρείχαν 170 μέλη του ισπανικού κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.