Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Citi: Ανηφορικός ο δρόμος της Ελλάδας


Η ελληνική οικονομία έχει μεν σταθεροποιηθεί, πλην όμως με πολύ διστακτικό βηματισμό, επισημαίνει η Citogroup σε νέα της έκθεση, τονίζοντας μάλιστα, ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ...



 θα παραμείνει εκτός στόχων, καθώς και ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει μία αρκετά μακρινή υπόθεση.

Στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές την οποία υπογράφει η ομάδα του επικεφαλής οικονομολόγου της Willem Buiter, η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει την πρόσφατη αλλαγή των εκτιμήσεών της όπου αφαίρεσε το ενδεχόμενο του Grexit από το βασικό της σενάριο.

Όπως τονίζει η Citi, το γεγονός ότι το Grexit έχει πλέον αποκλειστεί, τουλάχιστον για τα επόμενα 1-3 χρόνια, αλλά και το ότι οι επιπτώσεις από το Brexit δεν θεωρούνται πια τόσο σημαντικές, ευθύνονται και για την αύξηση των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,2% το 2017, στο 1,4% και κατά 0,1% το 2018 στο 1,6%.

Ειδικότερα, για την Ελλάδα η αμερικανική τράπεζα έχει αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και έχει μειώσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Μέχρι και την προηγούμενη καθιερωμένη μηναία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές η αμερικάνικη τράπεζα έβλεπε πως η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

Πλέον εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 0,3%, ενώ το 2017 θα σημειωθεί ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, το 2018 θα αγγίξει το 0,9%, ενώ για το 2019 και το 2020 θα διαμορφωθεί στο 1,4% και το 1,5%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμά πως από το 0,2% φέτος, τα επόμενα χρόνια θα κυμανθεί από το 0,8% έως το 1,2%.

Για τις διαπραγματεύσεις σημειώνει ότι αναμένονται δύσκολες και, όπως αναφέρει, ο δρόμος της χώρας προς τις επόμενες εκταμιεύσεις των δόσεων παραμένει ανηφορικός, ενώ παράλληλα η έξοδος της χώρας στις αγορές θα αργήσει πολύ αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις της οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται σε «απαγορευτικά» επίπεδα, με το yield το 2017 να αγγίζει το 7,15% και το 2018 το 7,05%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.