Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Το colpo grosso με το ΕΣΡ και το «αντικλείδι» του Κανονισμού της Βουλής


Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι για να μπορέσει να ελέγξει πλήρως το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα πρέπει να ελέγχει και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο σήμερα δεν υφίσταται, λόγω της διαφωνίας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το διορισμό των μελών του...




Έτσι, το επόμενο βήμα μετά τις τηλεοπτικές άδειες είναι ο διορισμός των μελών του ΕΣΡ, ο οποίος σκοντάφτει στην απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή.

Γράφει ο Δημήτρης Σαρρής/koolnews.gr

Ο «κωδικός» λοιπόν για να ξεκλειδώσει η διαδικασία είναι ο Κανονισμός της Βουλής και συγκεκριμένα η τροποποίησή του, η οποία μπορεί να γίνει με μία απλή πρόταση του Προέδρου της Βουλής και έγκρισή της από την Ολομέλεια όπως ένα απλό νομοσχέδιο. Δηλαδή, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών - ούτε καν 151, αν υπάρχουν απόντες.

Και ποια θα είναι εν προκειμένω η επίμαχη τροποποίηση; Θα μπορούσε π.χ. να είναι η διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων κατά τρόπο τέτοιο, ώστε η «αριθμητική» να βγάζει την πλειοψηφία των 4/5 για την κυβέρνηση και άρα τον ορισμό των μελών του νέου ΕΣΡ. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να επιτευχθεί αυτό; Με τη συμμετοχή π.χ. στη Διάσκεψη όλων των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, οι οποίοι ανήκουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο!

Άλλωστε, η εναλλακτική που θα είχε η κυβέρνηση για να συγκροτήσει το ΕΣΡ, με τροποποίηση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5, είναι χρονοβόρα και σύνθετη, δεδομένου ότι απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 101Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές).

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες από το Σύνταγμα πλειοψηφίες στη διαδικασία της αναθεώρησης που θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα, οπότε θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι μία από τις προτάσεις θα είναι και αυτή που αφορά στις Ανεξάρτητες Αρχές ή ειδικότερα το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (άρθρο 15).

Όσο για το λόγο για τον οποίο χρειάζεται η κυβέρνηση τον έλεγχο του ΕΣΡ; Είναι απλό: ανεξαρτήτως Digea και ανεξαρτήτως όσων λέγονται από κυβερνητικά στελέχη, μόνον η Ανεξάρτητη Αρχή είναι αρμόδια για να ρίξει «μαύρο» σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Και όσο αυτή δεν υπάρχει, διότι δεν είναι στελεχωμένη και συγκροτημένη, τόσο οι «παράνομοι» σταθμοί που δεν θα αποκτήσουν άδεια θα μπορούν τυπικά να συνεχίσουν να εκπέμπουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.