Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Η «τοξική» Deutsche Bank απειλεί την Ευρώπη


Θύμα του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ-Γερμανίας κινδυνεύει να πέσει ο αμαρτωλός κολοσσός Deutsche Bank, ένας γίγαντας με πήλινα πόδια λόγω της έκθεσής του σε τοξικά παράγωγα 55 τρισ. ευρώ (6πλάσια από το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και 20πλάσια από το ΑΕΠ της Γερμανίας!) που σύμφωνα με το ΔΝΤ αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο και μπορεί να γίνει η επόμενη Lehman Brothers...



Η μετοχή της γερμανικής υπερ-τράπεζας βούλιαξε σε αρνητικό εικοσαετίας στον πίνακα DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, συμπαρασύροντας άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα και ρίχνοντας στο «κόκκινο» τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Euro Stoxx. Περισσότερο επλήγησαν οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες, με τις σωρούς κόκκινων δανείων.
Πτώση 0,59% για τον DAX 30 στις 10.332 μονάδες, με τη μετοχή της Deutsche Bank να υποχωρεί 0,7% (αν και ενδοσυνεδριακά έφθανε να χάνει άνω του 3%) στα 10,47 ευρώ.

Αφορμή για το μίνι τραπεζικό κραχ αποτέλεσε η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού «Focus» το Σαββατοκύριακο, ότι η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τον Ιούλιο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της DB, Τζον Κράιαν και τον ενημέρωσε να μην περιμένει βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση στη διαμάχη της τράπεζας με το αμερικανικό δημόσιο – τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καγκελάριος ξεκαθάρισε στον Αγγλοσάξωνα CEO της DB να μη βασίζεται ούτε σε κρατική επιχορήγηση, γεγονός που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αυξάνει τον κίνδυνο ενός bail-in, με κούρεμα μετόχων, ομολογιούχων, ίσως και καταθετών της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Για να συγκρατήσει τον πανικό, η DB έσπευσε χθες μέσω εκπροσώπου της να διαβεβαιώσει ότι η καγκελάριος και ο Κράιαν συζήτησαν το καλοκαίρι για τις… «επιπτώσεις του Brexit» και «σε καμία περίπτωση ο τραπεζίτης δεν ζήτησε πολιτική παρέμβαση της καγκελαρίου στην αμερικανική κυβέρνηση». Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η DB δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είναι σε θέση με δικά της μέσα να εγγυηθεί τη ρευστότητα και την αξιοπιστία του χαρτοφυλακίου της.

Χαλαρή και νεφελώδης ήταν η διάψευση του εκπροσώπου της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ. «Δεν υπάρχει έδαφος για εικασίες αναφορικά με το θέμα της κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank και η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αυτή τη συζήτηση», σχολίασε το δημοσίευμα του Focus, επιβεβαιώνοντας ωστόσο έμμεσα τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Κράιαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.