Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Το Σάββατο το "Oktoberfest" της Θεσσαλονίκης


Eυρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα, βαυαρέζικη, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική και γαστρονομικές εξερευνήσεις...


 Όλα αυτά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες του φετινού «Οktoberfest 2016», που διοργανώνει το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ στο γερμανικό σχολείο ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του σχολείου.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ στηρίζεται και από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής και το αυστριακό προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Το «Oktoberfest 2016» θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους χώρους της Γερμανικής Σχολής από τις 11 το πρωί έως αργά το βράδυ. Στις εκδηλώσεις οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες βαυαρέζικες πατροπαράδοτες γαστρονομικές λιχουδιές, ποικίλα είδη μπύρας και να απολαύσουν μουσική πνευστών από την πολυμελή αυστριακή μουσική μπάντα από τη Στυρία, με τον τίτλο «Altausseer Tanzlmusi», που θα έρθει ειδικά για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα γίνουν και ξεναγήσεις στους σχολικούς χώρους της Γερμανικής Σχολής.
Για την εκδήλωση μίλησαν σε Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο «Plaisir» στο ξενοδοχείο Electra Palace, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου Αστέριος Κρεμέτης, η αντιπρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του σχολείου Νάντια Μπαντρ, η αναπληρώτρια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ανίτα Ένγκλερτ-Τσερμπίν, η επίτιμος πρόξενος του αυστριακού προξενείου Θεσσαλονίκης Έβελυν Παπαδοπούλου, η Μαρία Σαρηγιαννίδου εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων, καθώς και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και παλιός απόφοιτος του σχολείου Σπύρος Πέγκας.
Το κλασσικό Οktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους, ενώ η γιορτή χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πια πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ φέτος η 183η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο.
Αλλά και η Θεσσαλονίκη δημιούργησε ήδη τη δική της παράδοση, με τη φετινή εκδήλωση να γίνεται για δέκατη τρίτη φορά. Φέτος οι επισκέπτες του Oktoberfest θα δοκιμάσουν παραδοσιακές γερμανικές σπεσιαλιτέ, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, λουκάνικο με πατατοσαλάτα, πολλών ειδών μπύρες, αλλά και θα απολαύσουν τις περίφημες μουσικές πνευστών.
Σε ένα εκπαιδευτικό χώρο με επίσης μεγάλη παράδοση, όπως είναι η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην πόλη ήδη από το 1888 και έχοντας συμπληρώσει πλέον 128 χρόνια ζωής. Από το σχολείο, που από το 1996 έχει μετακομίσει και στεγάζεται στις πανέμορφες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όρια του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (δίπλα στο Praktiker), έχουν αποφοιτήσει πάνω από 4.000 απόφοιτοι που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για την ιστορία το Oktoberfest του Μονάχου
Στην αρχή ακούγονταν μόνο χαρμόσυνες καμπάνες και κρότοι από τα πέταλα των αλόγων. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1810 και ο διάδοχος του χρόνου της Βαυαρίας Λουδοβίκος, ο μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α’, και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους.
Οι τελετές κράτησαν πέντε ολόκληρες μέρες και πήραν τη μορφή ευχαριστιών προς το νεαρό τότε βασιλικό κράτος. Κατά τη διάρκειά τους παρέλασαν πυροβολητές της εθνικής φρουράς, καθώς και πυροβολητές άλλων ενώσεων, η πόλη φωταγωγήθηκε, παντού ακουγόταν μουσική, τρομπέτες και τύμπανα, ενώ προσφέρθηκε άφθονο φαγητό και ποτά. Μια μεγαλειώδης γιορτή ζωντάνεψε το κέντρο του Μονάχου.
Οι εκδηλώσεις έληξαν στις 12 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση μιας ιπποδρομίας, που έγινε στη πεδιάδα που βρίσκεται μπροστά από τις πύλες του Μονάχου. Για να τιμηθεί η νύφη η πεδιάδα πήρε το όνομά της και ονομάστηκε «Theresienwiese», στη μοναχέζικη διάλεκτο «Wies’n». Mε την απόφαση που πάρθηκε οι ιπποδρομίες, οι οποίες ενθουσίασαν πραγματικά τον κόσμο, επαναλήφτηκαν το 1811 την ίδια ακριβώς περίοδο, δημιουργήθηκε η παράδοση της μεγάλης αυτής λαϊκής γιορτής, του «Oktoberfest», που για λόγους καιρού μεταφέρθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Σήμερα το Οκτόμπερφεστ αποτελεί μια μεγάλη λαϊκή γιορτή. Ενδεικτικά είναι και τα νούμερα: Oι επισκέπτες της το 1999 κατανάλωσαν 5,8 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, έφαγαν 152.025 ζευγάρια χοιρινά λουκάνικα και 609.661 κοτόπουλα σούβλας! Ολη αυτή η κατανάλωση είναι υπεύθυνη και για τα «τρελά» νούμερα ξεχασμένων αντικειμένων, που ανέρχονται σε 4.000 το χρόνο. Για παράδειγμα το 2014 καταγράφηκαν 350 ξεχασμένα κινητά τηλέφωνα, 425 κλειδιά, 1.300 ρούχα, 1.000 διαβατήρια και 520 πορτοφόλια!
Φέτος η 183η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και θα λήξει τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, στις 11.30 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.