Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Πάνω από 18.000 ελληνικές εταιρείες μετακινήθηκαν στα Βαλκάνια


Σε μπαράζ φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Βουλγαρία προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να...


 εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης μαύρου χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς με όχημα εταιρείες «εικονικές ή πραγματικές» που αποκτούν έδρα στη γειτονική χώρα.
Τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι μετά τα capital controls καταγράφεται μεγάλη άνθηση στη δημιουργία εταιρειών και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη Βουλγαρία. Μια άνθηση η οποία όμως αποδεικνύεται ότι είναι «φούσκα» αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δημιουργήθηκαν στη Βουλγαρία, είναι εταιρείες «σφραγίδες» με μόνο ΑΦΜ, που δεν έχουν καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότα.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που «μετανάστευσαν» στη Βουλγαρία δεν εμφανίζουν απασχολούμενο προσωπικό ή δεν μετέφεραν παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα συνεχίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στη χώρα μας.
Πρόκειται για το μεγάλο κόλπο που στερεί από το ελληνικό Δημόσιο σημαντικά έσοδα, αφού ο «μύθος» της φυγής των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα στηρίζεται σε εταιρείες «φαντάσματα» που δημιουργούνται για να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές, για να μεταφέρονται χρήματα εταιρειών και φυσικών προσώπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς της γειτονικής χώρας παρακάμπτοντας έτσι τα capital controls, ακόμη και για να αγοράσουν πολυτελή αυτοκίνητα και επενδυτικά ακίνητα με χαμηλούς φόρους.
Πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις επιδίδονται σε τριγωνικές συναλλαγές γλιτώνοντας σημαντικά ποσά φόρου.
Το σύστημα, σύμφωνα με το Έθνος, έχει ως εξής: Ο Έλληνας επιχειρηματίας εισάγει προϊόντα από την Τουρκία ή την Κίνα, τα τιμολογεί στη βουλγαρική εταιρεία και στη συνέχεια εξάγει τα εμπορεύματα στην Ελλάδα πληρώνοντας για τα κέρδη του φορολογικού συντελεστή 10% αντί 29%.
Οι εταιρείες αυτές μπαίνουν στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών. Μετά την κύρωση της συμφωνίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αναμένεται να υπογραφεί διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία, προκειμένου να ελεγχθούν σε βάθος όλες αυτές οι επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Οικονομικών Σχέσεων του υπ. Οικονομικών θα ζητήσει τη συνδρομή των φορολογικών αρχών της γειτονικής χώρας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για μεγάλη φοροδιαφυγή.
Οι επιχειρήσεις που θα εντοπιστούν να έχουν μεταφέρει την έδρα τους στη γειτονική χώρα αλλά στην πραγματικότητα συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ακόμα και τη μετάβαση κλιμακίων από την Ελλάδα, τα οποία θα δώσουν στοιχεία στις ελεγκτικές αρχές της Βουλγαρίας.
Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και εν συνεχεία θα ζητήσουν τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών στη γειτονική χώρα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχουν κυκλώματα στη Βόρεια Ελλάδα που «στήνουν» επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και στα οποία εμπλέκονται δικηγόροι, λογιστές και μεσίτες. Πρόκειται κυρίως για εταιρείες παροχής υπηρεσιών και μικρές επιχειρήσεις που ενώ φαίνεται ότι έχουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα, στην πραγματικότητα ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητά τους στην Ελλάδα. Ετσι με τον τρόπο αυτό φορολογούνται για τα κέρδη που αποκτούν στη Βουλγαρία με συντελεστή 10% αντί 29% που ισχύει στη χώρα μας.
Πρόσφατα ύστερα από καταγγελία, εντοπίσθηκε φυσικό πρόσωπο που άνοιξε επιχείρηση στη Βουλγαρία με αντικείμενο εργασιών το service ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Διαπιστώθηκε ότι ενώ η δουλειά γίνεται στην Ελλάδα τιμολογείται στη Βουλγαρία και όλες οι αποδείξεις και τα τιμολόγια εκδίδονται στη γειτονική χώρα. Η επιχείρηση αυτή ελέγχεται και για άλλες «ύποπτες» δραστηριότητες όπως ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Επίσης, έχουν εντοπισθεί φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν συστήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων (π.χ. 10-15 επιχειρήσεις) τις οποίες στη συνέχεια τις μεταβιβάζουν σε επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Μήνυμα
Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όσους σκέφτονται να εκμεταλλευτούν τον φορολογικό παράδεισο της Βουλγαρίας, για να γλιτώσουν φόρους και εισφορές, ότι θα ελεγχθούν.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή ο συνολικός αριθμός εταιρειών ελληνικών συμφερόντων ανήλθε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σε 11.000, από τις οποίες οι 9.000 δεν εμφανίζουν απασχολούμενο. Επίσης, 6.000 από τις 11.000 εταιρείες εμφανίζουν μηδενική δραστηριότητα. Το 2015 υπήρξαν περίπου 2.000 νέες εγγραφές επιχειρήσεων, οι οποίες στο σύνολό τους δεν εμφανίζουν απασχολούμενο, ενώ δεν περιλαμβάνουν μεταφορά παραγωγικής ή εμπορικής δραστηριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.