Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα στο Νο2 του κόσμου με το υψηλότερο χρέος!


Αν και ζούμε σε περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ακόμα και αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για ιδιώτες και κράτη να εξυπηρετούν τα χρέη τους, εντούτοις κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, παρουσιάζουν ζοφερές επιδόσεις....



Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιοποίησε τις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να κατέχει το δεύτερο υψηλότερο χρέος.

Ως γνωστό, κοιτάζοντας κανείς το επίπεδο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, μπορεί να αντιληφθεί κατά πόσον μια χώρα είναι σε θέση να αποπληρώσει αυτό το χρέος χωρίς να δημιουργήσει καινούργιο. Αρα όσο πιο χαμηλή είναι η αναλογία χρέους – ΑΕΠ τόσο το καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, δίνεται και η ανάλογη επεξήγηση για τους λόγους που η κάθε χώρα είναι υπερχρεωμένη.

Ακολουθούν οι 19 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος:

19. Καναδάς - 91.5%. Αν και ο Καναδάς έπεται των ΗΠΑ στην ανταγωνιστικότητα, έχει χαμηλότερο χρέος ανά ποσοστό του ΑΕΠ, τη στιγμή που οι ΗΠΑ "τρέχουν πίσω από τον Καναδά στην ποιότητα των θεσμών, το μακροοικονομικό περιβάλλον, την υγεία και την βασική εκπαίδευση".

18. Γκάμπια - 91.6%. Το ΠΟΦ, τονίζει ότι η χώρα της Δυτικής Αφρικής δεν υποφέρει μόνο από μεγάλο εθνικό χρέος, αλλά και από πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δυσμενείς συναλλαγματικούς κανονισμούς, κάνοντας δύσκολο το επιχειρείν.

17. Ιορδανία - 91.7%. "Οι μακροοικονομικές προκλήσεις θα είναι το κλειδί για να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση για επενδύσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα", την ίδια στιγμή που υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι λόγω της γειτνίασης με την Συρία και το Ιράκ.

jordan

16. Ιρλανδία - 95.2%. Η χώρα μείωσε τη σχέση ΑΕΠ - χρέους από το 122.8% πέρυσι και συνεχίζει την επιτυχή αναχρηματοδότηση ενός μεγάλου μεγέθους τραπεζικού χρέους.

15. Γαλλία 96.8%. Το γαλλικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ έχει αυξηθεί αυτόν τον χρόνο καθώς υποφέρει από αδύναμη παραγωγικότητα και μισθούς.

14. Σιγκαπούρη - 98.2%. Η χώρα είναι μια από τις πιο πλούσιες στον κόσμο και κατάφερε να μειώσει τη σχέση ΑΕΠ - χρέους από το 103.8%. Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νέους τρόπους να αυξήσει την οικονομία και την παραγωγικότητα.

13. Ισπανία - 99%. Η Ισπανία, όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, προσπαθεί να ανεβάσε την παραγωγικότητα στη χώρα για να ενισχύσει την οικονομί.

12. Νησιά Μπαρμπάντος 103%. Το κράτος - φορολογικός παράδεισος είναι η πλουσιότερη και η πιο ανεπτυγμένη χώρα στην ανατολική Καραϊβική, αλλά οι προοπτικές ανάπτυξης της φαίνονται αδύναμες λόγω των μέτρων λιτότητας για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης πριν από οκτώ χρόνια.

11. ΗΠΑ — 105.8%. Θα είναι όλα διαφορετικά κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα αφήσει το γραφείο και είτε η Χίλαρι Κλίντον ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβουν. Η Federal Reserve βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της αύξησης των επιτοκίων.

10. Βέλγιο— 106.3%. Η χώρα είναι το σπίτι για μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, χάρη στις Βρυξέλλες, αλλά υποφέρει από υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, καθώς μάχεται τους περιοριστικούς κανονισμούς εργασίας και τα φορολογικά.

9. Κύπρος— 108.7%. Η χώρα έχει καταφέρει να μειώσει το ΑΕΠ της σε σχέση με το χρέος από το 112% του περασμένου έτους, καθώς συνεχίζει την αναδιοργάνωση της μετά από την υπερβολική έκθεση της στην Ελλάδα.

8. Μπουτάν— 115.7%. Η μικρή ασιατική οικονομία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ινδία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν για οικονομική βοήθεια και ξένους εργάτες για τις υποδομές.

7. Πράσινο Ακρωτήρι — 119.3%. Το νησιωτικό έθνος είναι μια οικονομία προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και πάσχει από μια φτωχή βάση φυσικών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εισάγει το 82% των τροφίμων της, που οδηγεί σε ευπάθεια στις διακυμάνσεις της αγοράς.

6. Τζαμάικα— 124.3%. Ο κλάδος των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει το 80% του ΑΕΠ, αλλά η υψηλή εγκληματικότητα, η διαφθορά, και η ανεργία μεγάλης κλίμακας, σέρνουν την ανάπτυξη της χώρας προς τα κάτω.

5. Πορτογαλία— 128.8%. Η Πορτογαλία αποχώρησε από το δικό της πρόγραμμα διάσωσης της στα μέσα του 2014, και εξακολουθεί να προσπαθεί να ορθοποδήσει οικονομικά

4. Ιταλία — 132.6%. Η αναλογία της χώρας του χρέους προς το ΑΕΠ είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη. Η Ιταλία είναι σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της στην πρόσφατη ιστορία καθώς το έθνος πηγαίνει σε δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις σύντομα.

3. Λίβανος— 139.1%. Η χώρα ήταν ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ο πόλεμος στη Συρία και η εγχώρια πολιτική αναταραχή έχουν προκαλέσει αναστάτωση και σε ολόκληρη την οικονομία.

2. Ελλάδα— 178.4%. Η χώρα εξακολουθεί να υποφέρει από την κρίση του δημόσιου χρέους του 2010. Εξακολουθεί να αγωνίζεται να κάνει αποπληρωμές χρέους, αφού διεσώθη συνεχώς από τους διεθνείς πιστωτές και εξακολουθεί να είναι σε πλήρη ισχύ ένα πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας.

1. Ιαπωνία— 248.1%. Το χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τεράστιο. Η χώρα βρίσκεται σε ανησυχητικό σημείο. Η οικονομία της αυξάνεται πολύ αργά και τώρα η κεντρική τράπεζα εφάρμοσε αρνητικά επιτόκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.