Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

«Άνοιγμα» ΣΟΚ 4,5 δισ. για τα μεγάλα σουπερμάρκετ


«Θηλιά 4,5 δισ. ευρώ» πλανιέται πάνω από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, όταν η κατανάλωση και ο τζίρος στην αγορά τα τελευταία χρόνια βαίνει συνεχώς μειούμενος....



Τα χρέη χτύπησαν «ταβάνι», μετά και την κατάρρευση της Μαρινόπουλος και θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να γιατρευτούν οι πληγές που έχει αφήσει στην ελληνική αγορά - ακόμη και αν ολοκληρωθεί το deal με την Σκλαβενίτης.

Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο insider, εκτιμώντας ότι εκτός από το άνοιγμα του 1,8 δισ. ευρώ που θα αφήσει η Μαρινόπουλος - ακόμη και μετά το κούρεμα κατά 50% των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της - υπάρχουν και οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις που καταγράφουν στους ισολογισμούς τους οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς, ανεβάζοντας το ποσό στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 4,5 δισ. ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι η νέα εταιρεία που έχει συσταθεί από την Σκλαβενίτης και στην οποία θα περάσει ο Μαρινόπουλος, θα βαρύνεται με υποχρεώσεις πάνω από 2, 5 δισ. ευρώ.
Και αυτό γιατί η Σκλαβενίτης χρωστά σήμερα στις τράπεζες περίπου 318 εκατ. ευρώ και άλλα 444 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές της, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 812,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα περίπου 1,18 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος μετά το κούρεμα των προμηθευτών, τα 352 εκατ. ευρώ του πρόσθετου δανεισμού που συμφωνούν να παράσχουν οι τράπεζες στη νέα εταιρεία προκειμένου να αποπληρωθούν μερικώς οι προμηθευτές, και πιθανόν ένα μέρος από τα 125 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα βάλει ο όμιλος ως ίδια συμμετοχή, εφόσον προέλθει από νέο δανεισμό.

Πρόκειται για έναν μεγάλο όγκο υποχρεώσεων, ανάλογο με αυτό που είχε ο Μαρινόπουλος, πριν καταρρεύσει.
Από την άλλη και ο σημερινός leader του κλάδου, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος το 2015 παρουσίασε τζίρο 2 δισ. ευρώ βαρύνεται με υποχρεώσεις 616 εκατ. ευρώ, ενώ στα 400 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι υποχρεώσεις της Μασούτης.

Τέλος, τα My Market είχαν υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ περίπου πριν την εξαγορά της Βερόπουλος, η οποία είχε 334 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σωρευτικά τα My Market έχουν κι αυτά περίπου 530 εκατ. ευρώ.

Τα χρέη των αλυσίδων προς τράπεζες και προμηθευτές, είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον τζίρο της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι το λιανεμπόριο τροφίμων στο διάστημα από το 2008 - 2015, καταγράφει απώλειες πάνω από 6 δισ. ευρώ ποσό που μεταφράζεται σε σωρευτική υποχώρηση της τάξεως του 25%, ενώ πτώση 2-4% αναμένεται για τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat, η αγορά προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος στα 18,7 δισ. ευρώ, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους θα αποτυπωθούν πλήρως οι επιδράσεις από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και τη γενικότερη αίσθηση αβεβαιότητας στην οικονομία.

πηγή: insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.