Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ομόλογα «Αλογοσκούφη» θέλει να εκδώσει η Τράπεζα Αττικής


Ομόλογα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, με χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Νόμου Αλογοσκούφη, ετοιμάζεται να εκδώσει η Τράπεζα Αττικής, με στόχο την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας, υπό τη μορφή δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της ΤτΕ...



Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας στο πρακτορείο Reuters.

«Θα προχωρήσουμε στην έκδοση 380 εκατ. ευρώ σε τέτοιου είδους ομόλογα που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα ούτως ώστε να δανειστούμε κεφάλαια από το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης ELA της ΤτΕ», ανέφερε ο κ. Θανάσης Τσάδαρης.

«Πρόκειται για μια προληπτική κίνηση. Όπως και οι άλλες ελληνικές τράπεζες, είχαμε εκδώσει περί το ένα δισ. ομολόγων από το 2009, αλλά τα αποσύραμε όλα τον Ιούλιο γιατί είχαμε άφθονες εγγυήσεις», πρόσθεσε ο κ. Τσάδαρης.
Ωστόσο, η Τράπεζα Αττικής, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core Tier-1 στο 17,2%, είχε εκροές καταθέσεων το τελευταίο 20ήμερο και έπρεπε να αναλάβει δράση, ανέφερε ο κ. Τσάδαρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τράπεζα έχει την πλήρη στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος στην κίνησή της αυτή, αλλά θα απαιτηθεί και επίσημη έγκριση της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της ΕΕ DGCom, δεδομένης της εγγύησης Δημοσίου για την έκδοση.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητα της τράπεζας «δοκιμάστηκε» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κυρίως λόγω της απόσυρσης καταθέσεων δημοσίων φορέων από το κράτος και της μεταφοράς τους στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για το χρέος.

Παράλληλα, οι εκροές καταθέσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των χορηγήσεων οδήγησαν τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις σε υπερβολικά υψηλά επίπεδο, ένα θέμα που σχολίασε και η νέα διοίκηση της Attica Bank στην πρόσφατη γενική συνέλευση. Ειδικότερα οι καταθέσεις της τράπεζας διαμορφώνονται στα 2 δισ. ευρω και οι χορηγήσεις στα 4 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο γ' τρίμηνο του 2016 η εξάρτηση της τράπεζας από τον ELA αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ για να διαμορφωθεί στα 1,07 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.