Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Εξετάζεται την Πέμπτη στο Στρασβούργο η προσφυγή της ΓΣΕΕ για τα εργασιακά


Εξετάζεται την Πέμπτη στο Στρασβούργο η προφυγή της ΓΣΕΕ κατά των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 έως και...


 σήμερα και των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν με σειρά νόμων και συνεχίζουν να ισχύουν.
Η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει στην προσφυγή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, να κριθούν τα μέτρα παράνομα καθώς παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα εργασιακά:
απορρυθμίστηκαν οι όροι εργασίας, μέσω της καταστροφής του προστατευτικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας και της συνακόλουθης επικράτησης ακραίων μορφών ευελιξίας και υψηλότατων ποσοστών εργασιακής επισφάλειας,
μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις
μειώθηκαν οι χρόνοι προειδοποίησης και οι αποζημιώσεις απόλυσης
απορρυθμίστηκαν οι ώρες εργασίας, με την ταυτόχρονη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής ανάπαυσης των εργαζομένων
αυξήθηκε το διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας, χωρίς αποζημίωση απόλυσης μετά τη λήξη του
διευκολύνθηκε και ενισχύθηκε η χρήση συμβάσεων εργασίας προσωρινής διάρκειας.
Όπως σχολιάζει η ΓΣΕΕ η έγκριση για δημόσια ακρόαση της προσφυγής έχει ιδιαίτερο ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πορείας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο θα στηρίξει με την παρέμβασή της υπέρ της ΓΣΕΕ η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).
Σημειώνεται ότι στη διαδικασία εξέτασης της Προσφυγής της ΓΣΕΕ η χώρα θα εκπροσωπηθεί μέσω του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα η Διεθνής Οργάνωση των Εργοδοτών (IOE) αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και αναμένεται να ασκήσουν και προφορικές παρεμβάσεις κατά τη δημόσια ακρόαση.
Η ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στη διαδικασία ελέγχου παρουσιάζοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα αυτά, καθώς και το ρόλο των θεσμών και των μνημονίων «στοιχεία που αναδεικνύουν την πολιτική οικοδόμησης της οικονομίας όχι με γνώμονα την υπηρεσία προς την κοινωνία αλλά προς τις αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.