Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Πώς να προλάβετε τη φθορά στο γάμο σας


Όπως όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις, έτσι και ο γάμος επηρεάζεται από τη ρουτίνα, τη συνήθεια και τη φυσιολογική φθορά...



Σε μια εποχή που η δουλειά μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα και η οικογένεια ακολουθεί, που τα ζευγάρια δεν περνούν ουσιαστικό χρόνο μαζί, χαμένοι σε ραντεβού και υποχρεώσεις, η αντικατάσταση του οικογενειακού τραπεζιού από τις καντίνες των μεγάλων εταιρειών, κάνουν τα ζευγάρια να χάνουν την πραγματική επαφή, τη συζήτηση και την επικοινωνία, παρόλο που τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό σε μία σχέση συμβίωσης από το μοίρασμα. Το χρόνιο άγχος, η υπερφόρτιση από τα πολλά και δύσκολα καθήκοντα, λειτουργούν διαβρωτικά στη σχέση και στο γάμο.
Συχνή διαπίστωση των οικογενειακών θεραπευτών είναι ότι η φθορά της σχέσης οφείλεται στις εξωπραγματικές προσδοκίες των ανθρώπων που προσδοκούν ότι ένας απλός γάμος θα δώσει στόχο και νόημα στη ζωή τους.
Η φθορά πλήττει περισσότερο τα άτομα που ξεκινούν ένα γάμο εκστασιασμένοι και γοητευμένοι, που εξιδανικεύουν τον/τη σύντροφο και πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον/την πρίγκηπα/πριγκίπισσά τους. Και τέτοια άτομα είναι συνήθως, σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες για δύο βασικούς λόγους: επειδή έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από την ερωτική τους σχέση και επειδή φέρουν το βαρύτερο φορτίο στο σπίτι. Οι άντρες, που θεωρούν τις συζύγους και τις οικογενειές τους σημαντικές, αλλά όχι κεντρικές στη ζωή τους, απογοητεύονται λιγότερο.
Η εκδήλωση της φθοράς αποτελεί σταδιακή διαδικασία. Εκδηλώνεται κυρίως με εξασθένιση της ερωτικής επαφής και μια γενική δυσφορία, ενώ στην ακραία μορφή της, η φθορά σηματοδοτεί τη διάλυση μιας σχέσης, με τελική κατάληξη το διαζύγιο.

Προλάβετε τη φθορά
Παράγοντες πρόληψης της φθοράς στη σχέση, αποτελούν σύμφωνα με τους επιστήμονες:
1. Η θετική αντιμετώπιση της σχέσης σαν σύνολο.
2. Η ποσότητα και ποιότητα της επικοινωνίας. Όσο περισσότερο χρόνο περνά ένα ζευγάρι μαζί (ποσότητα) τόσο πιο πιθανό είναι να να συζητηθεί κάτι αληθινά σημαντικό (ποιότητα).
3. Η ποικιλία στη σεξουαλική ζωή. Η ποικιλία κάνει την ερωτική πράξη πιο συναρπαστική, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του σεξ και κάνει τους συντρόφους πιο ελκυστικούς τον ένα για τον άλλο.
4. Η εκτίμηση μεταξύ των συντρόφων.
5. Η ασφάλεια. Η ασφάλεια δίνει στη σχέση τις ρίζες της, το βάθος της και τη δύναμή της.
6. Η υποστήριξη. Όταν αισθανόμαστε ότι μας ακούν και μας υποστηρίζουν χωρίς όρους, αυξάνει η αίσθηση της ασφάλειάς μας στη σχέση.
7. Η δυνατότητα αυτοπραγμάτωσης. Όσο περισσότερο μπορούν οι άνθρωποι να πραγματώνουν τον εαυτό τους στη σχέση τους, τόσο λιγότερη είναι η φθορά που έχουν υποστεί.
8. Η πνευματική έλξη. Τα ζευγάρια που έχουν ανεξάρτητη σκέψη και ενδιαφέροντα είναι πιο ικανά να προκαλούν το σύντροφό τους και να διατηρούν την πνευματική σπίθα στη σχέση.
9. Οι θυσίες και οι θετικές πράξεις για το/τη σύντροφο. Δεν έχει σημασία τι θα είναι αυτό. Τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες θυσίες μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά μία σχέση, αρκεί να τις κάνετε επειδή το θέλετε.

πηγή: stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.