Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Αγωνία στις ΗΠΑ για τον τυφώνα Μάθιου που «θα σκοτώσει κόσμο»


Κορυφώνεται η αγωνία των κατοίκων των νότιων πολιτειών των ΗΠΑ καθώς φτάνει ο τυφώνας Μάθιου, ο ισχυρότερος...


των τελευταίων δέκα ετών που χτυπά την ανατολική ακτή της Αμερικής, καθώς μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει το θάνατο 339 ανθρώπων σε Αϊτή και Μπαχάμες.
Ήδη ο ΟΗΕ μιλά για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο νησί της Καραϊβικής μετά τον φονικό σεισμό του 2010.
Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στις ΗΠΑ η δήλωση του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρικ Σκοτ ότι ο τυφώνας Μάθιου «θα σκοτώσει κόσμο». Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι οι ισχυροί άνεμοι που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν και τα 220χλμ./ώρα σε ταχύτητα αλλά τα μεγάλα κύματα με σημαδούρες να καταγράφουν ήδη κύματα ύψους μεγαλύτερου των 3 μέτρων. Όπως μεταδίδει το CNN ήδη 100.000 σπίτια στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα.
Περισσότεροι από 3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Φλόριντα, την Τζόρτζια, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα.
Ο πρώτος τυφώνας στον Ατλαντικό από το 2007 θα φτάσει στις ΗΠΑ με ανέμους ταχύτητας άνω των 225 χλμ. την ώρα, ανεμοστρόβιλους και κύματα που θα ξεπερνούν τα 4 μέτρα.
Καθώς πλησιάζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές παραμένουν σε συναγερμό και συνεχίζουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης των κατοίκων από τις παράκτιες περιοχές του Ατλαντικού. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο κυκλώνας «θα ενισχυθεί όταν φθάσει στις Μπαχάμες έως τις ακτές της Φλόριντα».
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις πάντως, το Μαϊάμι θα γλιτώσει από το μένος του τυφώνα, ο οποίος άλλαξε κατεύθυνση και συνεχίζει προς τον βορρά.
Ο τυφώνας ενισχύθηκε το πρωί της Πέμπτης στην κατηγορία 4 και ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Φλόριντα, με τον Μπαράκ Ομπάμα να θέτει σε κινητοποίηση χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφυλακής.

Φόβοι για ανυπολόγιστες καταστροφές στη γεωργία
Ο τυφώνας τάραξε τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και ανάγκασε εργοστάσια ραφιναρίσματος ζαχαροκάλαμου και παραγωγούς χυμού πορτοκαλιών να κλείσουν καθώς συνέχισε την καταστροφική πορεία του.
Εργοστάσια και εταιρείες νοτιοανατολικά διέκοψαν τη λειτουργία τους μπροστά στην αδυσώπητη πορεία του τυφώνα ο οποίος απειλεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης και δέντρων που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90 εκατομμύρια κιβώτια εσπεριδοειδών στη Φλόριντα, βασικό παραγωγό των ΗΠΑ. Περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα βαμβακιού κινδυνεύουν από καταρρακτώδεις βροχές στις πολιτείες Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, όπου οι γεωργοί αγωνίζονταν ήδη να περισώσουν τις καλλιέργειές τους από τη βροχή πριν την εμφάνιση τον Μάθιου.
Οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν εταιρείες σε κλείσιμο των εργοστασίων επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου λίγες μέρες από την έναρξη της συγκομιδής, είπε ο Ράιαν Ουέστον, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σακχαροκάλαμου, ο οποίος αντιπροσωπεύει παραγωγούς της Φλόριντα, του Τέξας και της Χαβάης. "Ανάλογα με την ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων", είπε, "οι τυφώνες πετούν το ζαχαροκάλαμο στο έδαφος, δυσχεραίνοντας την συγκομιδή του. Αυτό ζημιώνει και τη συγκεκριμένη συγκομιδή αλλά και την επόμενη".
Ο τυφώνας αναμένεται να φτάσει στην Φλόριντα ή τις ανατολικές ακτές το βράδυ της Παρασκευής, τοπικής ώρας (ξημερώματα Σαββάτου, ώρα Ελλάδας), προτού συνεχίσει την πορεία του προς τα βόρεια παράλια.
Στις 5:00 μ.μ. χθες (12:00 μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), ο Μάθιου βρισκόταν περίπου 161 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Ουέστ Πάλμ Μπιτς της Φλόριντα, και κινούνταν με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική με 22,5 χιλιόμετρα των ώρα.
Η ανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου βρίσκονται οι καλλιέργειες γκρέιπφρουτ, αναμένεται να υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον τυφώνα. Οι καλλιέργειες εκεί έχουν ήδη υποστεί ζημιές από φυτικές αρρώστιες.
"Οι παραγωγοί μας ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις", είπε η Νίκι Χέιντι, επικεφαλής του μάρκετινγκ του συνδέσμου Florida's Natural Growers, ενός συνεταιρισμού περίπου 1.000 καλλιεργητών εσπεριδοειδών σε όλη την πολιτεία. "Προσπαθούμε να αποστείλουμε τις παραγγελίες που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και Παρασκευή το συντομότερο δυνατό", είπε.
Στις περιοχές που καλλιεργείται βαμβάκι στις πολιτείες Βόρεια και Νότια Καρολίνα, οι γεωργοί σπεύδουν να το συλλέξουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσεις στη συγκομιδή που έφεραν οι βροχές, και ενώ τα φυτά βρίσκονται σε μια από τις πιο ευάλωτες φάσεις ανάπτυξης. Ο τυφώνας Μάθιου αναμένεται να φέρει βροχοπτώσεις 5-38 εκατοστών στην περιοχή.
"Είναι δύσκολο", είπε ο Μάικλ Κουίν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού βαμβακοκαλλιεργητών Carolinas Cotton Growers, "οι καλλιεργητές συγκεντρώνουν το βαμβάκι όσο μπορούν πιο γρήγορα".
Η εκπρόσωπος του τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βόρειας Καρολίνας Στέφανι Χόκο, είπε, "Παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες πριν την άφιξη του τυφώνα και παίρνουμε πρωτοβουλίες συνεργασίας με τους γεωργούς για να τους βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για μια σημαντική βροχόπτωση. Ο κυβερνήτης (Πατ) Μακ Κρόρι έχει ανακηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στα 100 διαμερίσματα της κεντρικής και ανατολικής Βόρειας Καρολίνας καθώς προετοιμαζόμαστε για βροχόπτωση που μπορεί να φτάσει τα 25-30 εκατοστά στις παράκτιές μας περιοχές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.