Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΔΝΤ: Ένας πλανήτης... πνιγμένος στα χρέη


Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως αυξήθηκαν σε επίπεδο δίχως προηγούμενο πέρυσι, φθάνοντας να είναι...


 υπερδιπλάσια από τον οικονομικό πλούτο που παρήχθη στον κόσμο, υπογράμμισε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού τομέα, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν στα τέλη του 2015 σε 152 τρις δολάρια, ή το 255% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ, αναφέρει νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι δαπανηρά, καθώς συχνά οδηγούν σε οικονομικές υφέσεις οι οποίες είναι βαθύτερες και πιο μακρόχρονες από τις φυσιολογικές υφέσεις» του οικονομικού κύκλου, εκτίμησε ο Βίτορ Γκάσπαρ, επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ.

Βαρύ μειονέκτημα για πολυάριθμες επιχειρήσεις
Η αύξηση του χρέους καταγράφεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος επωφελήθηκε από την περίοδο «φθηνού χρήματος» την οποία εισήγαγε η πολιτική χαλάρωσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Ταμείο. Στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου χρέους.
Εν μέσω της άτονης ανάπτυξης, το χρέος αυτό αποδεικνύεται σήμερα βαρύ μειονέκτημα για πολυάριθμες επιχειρήσεις, ιδίως στην Κίνα. «Το υπερβολικό δημόσιο χρέος συνιστά σημαντική τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη και κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» προειδοποίησε ο Γκάσπαρ.
Αλλά και οι κυβερνήσεις είδαν το δημόσιο χρέος να διογκώνεται και πλήττονται επίσης από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η οποία τις εμποδίζει να μειώσουν το βάρος, υπογράμμισε το ΔΝΤ.
Το χρέος της Ιαπωνίας αναμένεται να ανέλθει στο 250% του ΑΕΠ εφέτος, της Ελλάδας στο 183,4% και της Γαλλίας στο 100%, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.