Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Τέλος το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία


Ένα "Κεντρικό Μητρώο Λογαριασμών" περιλαμβάνει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς - όψεως, καταθέσεις, βιβλιάρια αποταμίευσης - που ανέρχονται συνολικά σε 33 δισεκατομμύρια...



Οριστικά παρελθόν αποτελεί από σήμερα το πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια τραπεζικό απόρρητο που ίσχυε στην Αυστρία και φυλασσόταν από κάποιους σαν κόρη οφθαλμού, καθώς ένα "Κεντρικό Μητρώο Λογαριασμών" φέρεται πως θα κάνει μελλοντικά «δύσκολη τη ζωή» των διαφόρων φοροαπατεώνων, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Βιέννη.

Το «Μητρώο», το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών Γιοχάνες Πασκάλι, είναι από σήμερα σε λειτουργία και θα επικαιροποιείται συνεχώς από τις αυστριακές τράπεζες, περιλαμβάνει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς -- όψεως, καταθέσεις, βιβλιάρια αποταμίευσης - που ανέρχονται συνολικά σε 33 εκατομμύρια.
Πρόσβαση στο "Μητρώο" θα έχουν οι φορολογικές και δικαστικές αρχές, ωστόσο αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ως προς τους κατόχους των λογαριασμών όχι όμως ως προς τις κινήσεις των λογαριασμών, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχονται μόνον έπειτα από δικαστική απόφαση.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο ίδιος ευελπιστεί πως, εφόσον ενισχυθεί η "φορολογική ειλικρίνεια" των πολιτών, τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν έως και κατά 700 εκατομμύρια το χρόνο.

Από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε σήμερα πως στο προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει εισπραχθεί συνολικά το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη βάση της φορολογικής συμφωνίας που είχε υπογράψει η Αυστρία πριν από τρία και πλέον χρόνια με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών υπηκόων στις δύο αυτές χώρες.

Η συμφωνία Αυστρίας-Ελβετίας, είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, και οι εκτιμήσεις της αυστριακής κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος θέλουν το ποσό των χρημάτων Αυστριακών που βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες να κυμαίνεται από τα 15 έως τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να μπορεί να διακριβωθεί τι ποσοστό από αυτό το ποσό είναι «μαύρο χρήμα».

Η ανάλογη συμφωνία της Αυστρίας και του Λιχτενστάιν για τη φορολόγηση αυστριακού «μαύρου χρήματος» στις τράπεζές τους, έχει τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 και απ' αυτή υπήρξαν στο μεταξύ επίσης έσοδα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό.

Το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία είχε περιοριστεί σημαντικά ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2000, ημερομηνία μετά την οποία ήταν αδύνατη πλέον η έκδοση ανώνυμου βιβλιαρίου αποταμίευσης, όπως επίσης οι καταθέσεις ή τα εμβάσματα σε μετρητά σε ανώνυμους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η Αυστρία ήταν μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έδωσε το 2013 τη συγκατάθεσή της σε μια εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες (Ελβετία, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο και Μονακό) για την επέκταση της κοινοτικής οδηγίας περί φορολόγησης των τόκων τραπεζικών καταθέσεων.

Ταυτόχρονα η τότε Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αποσαφήνιζε πως η συναίνεση της Αυστρίας στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της ΕΕ δεν έχει να κάνει με το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο παραμένει ως έχει, δηλαδή θα αίρεται μόνο σε περιπτώσεις φορολογικής απάτης, εγκληματικών οργανώσεων και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, διαβεβαιώνοντας η ίδια για μία ακόμη φορά πως στην Αυστρία δεν προστατεύονται οι φοροφυγάδες ούτε αυτοί που εμπλέκονται στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.