Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ποιος θέλει εισιτήριο για τον Άρη; [εικόνες]


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX Elon Musk τράβηξε την προσοχή στο Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής στο Μεξικό με τα σχέδιά του για ένα Διαπλανητικο Μεταφορικό Σύστημα μαζί με ένα ενοχλητικά συναρπαστικό τελεσίγραφο....

"Επί της ουσίας υπάρχουν δύο βασικά μονοπάτια. Το ένα είναι να μείνουμε στη Γη για πάντα και εν τέλει να υπάρξει εξαφάνιση του είδους... Το εναλλακτικό μονοπάτι είναι να γίνουμε ένας πολιτισμός που δραστηριοποιείται στο διάστημα, ένα είδος πολυ-πλανητικό, το οποίο, ελπίζω να συμφωνήσετε, είναι ο σωστός τρόπος να κινηθούμε προς τα μπρος”.

Αν δεν γλιστρήσουμε έξω από τα δύστροπα όρια της Γης, η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη. Η μόνη εναλλακτική λύση -το σωστό πράγμα να κάνουμε- είναι να αποικίσουμε τον Άρη. Πρόδηλο πεπρωμένο!

Τα σχέδια του Musk για έναν γιγαντιαίο πύραυλο με 42 κινητήρες, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι κάποια μέρα θα έχουμε την τεχνολογία να στείλουμε ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη. Αλλά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που κράτησε μία ώρα, ο Musk δεν διευκρίνισε ακριβώς το πώς οι πρώτοι διαπλανητικοί άποικοι θα επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον του Άρη.



Οι καλλιτεχνικές αποτυπώσεις των διαστημικών αποικιών απεικονίζουν θόλους από πλέξιγκλας γεμάτους καταπράσινα φυτά και φώτα θερμοκηπίου. Αλλά ακόμη κι αν αναπτύξουμε την τεχνολογία για να φτιάξουμε συμπιεσμένες μπάλες για χάμστερ, πρέπει να ανακατασκευαστούν στον Άρη. Οι πρώτοι άποικοι δεν θα έχουν την πολυτέλεια να ρυμουλκήσουν γυάλινα θερμοκήπια από το αμπάρι ενός πυραύλου της SpaceX. Θα πρέπει να δουλέψουν το έδαφος και να βρουν τρόπο να ζήσουν από ό,τι προσφέρει η αρειανή γη.

Ο Άρης δεν είναι ακριβώς το ιδανικό μέρος να ζεις. Η μέση θερμοκρασία είναι -80 βαθμοί Κελσίου. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της θερμότερης περιόδου του έτους, οι θερμοκρασίες αγγίζουν υψηλό -68 βαθμών κοντά στον ισημερινό αλλά και πάλι πέφτουν στους -100 το βράδυ. Χωρίς την πυκνή ατμόσφαιρα της Γης, η διακύμανση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι τεράστια, προκαλώντας ισχυρές θύελλες σκόνης η οποία σκεπάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Επίσης, σε αντίθεση με τη Γη, ο Άρης δεν έχει παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο. Σε συνδυασμό με τη λεπτή ατμόσφαιρα δεν υπάρχουν πολλά για την προφύλαξη των κατοίκων του από τον γιγαντιαίο πυρηνικό αντιδραστήρα που είναι ο ήλιος. Οι συνθήκες στην επιφάνεια του Άρη είναι συγκρίσιμες με τη ζωή κοντά στο Τσέρνομπιλ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και καμία ποσότητα αντηλιακού δεν είναι ικανή να προστατεύσει τους ανθρώπους από το έγκαυμα που προκαλεί η διαστημική ακτινοβολία. Ως επί το πλείστον, θα πρέπει να σχεδιάζουμε τη ζωή στον Άρη με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε τη ζωή μετά από μία πυρηνική Αποκάλυψη. Δηλαδή, να αναμένουμε ότι θα ζούμε σε υπόγεια λαγούμια, όπως τα κουνέλια ή οι κυνόμυες. Οι πρώτοι άποικοι του Άρη θα είναι απασχολημένοι να φτιάχνουν καταφύγια από ραδιενεργή τέφρα.



Η αναμενόμενη τιμή για ένα εισιτήριο στον παράδεισο; Τα πρώτα ταξίδια μπορεί να κοστίζουν έως και 10 δισ. δολ. ανά άτομο, αλλά ο Elon Musk οραματίζεται ότι εν τέλει, μετά την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η απλή μετάβαση θα κοστίζει 200.000 δολάρια. Για ποιο λόγο κάποιος θα πληρώσει το μέσο κόστος ενός αμερικανικού σπιτιού για να βρεθεί σε ένα μετα-αποκαλυπτικό περιβάλλον;

"Νομίζω ότι ο Άρης θα είναι ένα εξαιρετικό μέρος να πάμε", λέει ο Musk. "Θα είναι ο πλανήτης των ευκαιριών".

Υπήρχε μία εποχή που ο κόσμος αποκαλούσε την Αμερική τη γη των ευκαιριών. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι για όλους. Για τους πρώτους αποίκους, ο Νέος Κόσμος ήταν συνήθως ο τόπος που πήγαινε κανείς μόνο όταν δεν είχε καμία τύχη στην πατρίδα του.

Κατά τη διάρκεια της Εποχής της Εξερεύνησης, ένα μεγάλο μέρος μεταναστών στην αποικιακή Αμερική σέρνονταν εκεί ως κατάδικοι ή σκλάβοι. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, μόνο το ένα τέταρτο των μεταναστών στην Αμερική έφταναν εκεί με τη δική τους θέληση. Αυτοί που πήγαν εθελοντικά το έκαναν κατά κύριο λόγο για να ξεφύγουν από τις θρησκευτικές διώξεις. Μετά την Αμερικανική Επανάσταση, η ιστορία επαναλήφθηκε στην Αυστραλία.

Οι υποανάπτυκτες αποικίες είθισται να μην είναι πολυτελείς προορισμοί για τους πλούσιους. Οι περισσότεροι από τους πρώτους αποίκους του Νέου Κόσμου έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες ή πείνα στο ξένο περιβάλλον. Οι συνθήκες στον Άρη θα είναι πολύ πιο σκληρές και μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουρα ότι δεν θα υπάρχουν ιθαγενείς Αρειανοί σαν τον Squanto έτοιμοι να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας.

Εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα εισιτήριο για τον Άρη είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν να μετακομίσουν εκεί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο Άρης θα γίνει ο προορισμός των κουρασμένων, των φτωχών και των περιθωριοποιημένων. Το οποίο σημαίνει ότι η SpaceX θα πρέπει να μειώσει δραστικά την τιμή του εισιτηρίου ή να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης πιο εύπεπτο για τη μισθωτή σκλαβιά. Ίσως μετά από μερικούς αιώνες ανάπτυξης και αναπόφευκτης απώλειας ζωών, ο πλανήτης μπορεί με έναν πειστικό τρόπο να γίνει προορισμός για τους πλούσιους φιλελεύθερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.