Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ο Ιβάν, ο Καντίροφ, το σούπερ μάρκετ στην Τσετσενία και... ο Πούτιν [ΦΩΤΟ]


Τι σχέση έχει ο Ιβάν Σαββίδης με τον ηγέτη της Τσετσενίας, και πώς εμπλέκεται ο Πούτιν...



Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ παραβρέθηκε στα εγκαίνια του καταστήματος σούπερ μάρκετ, με την ονομασία «Ποικιλία», που άνοιξε στην πόλη Γκρόζνι, της δημοκρατίας της Τσετσενίας, το οποίο αποτελεί συνέχεια της αλυσίδας που διαθέτει σε αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος ελέγχει την ποδοσφαιρική ομάδα Τέρεκ Γκρόζνι και διατηρεί άριστη σχέση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Η Τσετσενία είναι μία απόλυτα ασφαλής περιοχή για επενδύσεις, ευχαριστούμε τον Ιβάν Σαββίδη για την επένδυσή στην περιοχή», δήλωσε ο Καντίροφ, τονίζοντας ότι ο Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή.


Τόσο ο Ραζμάν Καντίροφ, όσο και ο γιος του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος, ανέβασαν στο Instagram ένα video από τα εγκαίνια του σούπερ μάρκετ.
f28f098_17
Ποιος είναι ο Καντίροφ και οι σχέσεις του με τον Πούτιν

(Ακολουθεί δημοσίευμα των New York Times για τον Καντίροφ και τις σχέσεις του με την Μόσχα που αναδημοσίευσε η «Καθημερινή»)

Δεσμοί Καντίροφ – Πούτιν

Στο επίκεντρο της δολοφονίας του αντικαθεστωτικού και επικριτή του προέδρου Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ, έχει βρεθεί ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ. Λίγη ώρα πριν βγει με φίλους του για να παρακολουθήσουν αγώνα πάλης, ο Καντίροφ έγραφε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο Πούτιν και έτοιμος να αντισταθώ στους εχθρούς της Ρωσίας, μέχρι το τέλος της ζωής μου».

Το ερώτημα σήμερα δεν αφορά την πίστη του Καντίροφ στον πάτρωνά του, Πούτιν, αλλά στο εάν η επιλογή του Ρώσου προέδρου να τον στηρίξει, ως αντίβαρο στον τσετσενικό εθνικισμό, δημιούργησε έναν ανεξέλεγκτο και βίαιο δικτάτορα.

Κριτική στον Πούτιν

Οι επικριτές του Πούτιν προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος επέτρεψε στον 38χρονο Καντίροφ να δημιουργήσει την Ισλαμική Δημοκρατία που πάντα ονειρευόταν το αποσχιστικό κίνημα της περιοχής. Παρότι η Τσετσενία εξαρτάται άμεσα για την οικονομική της επιβίωση από τη Μόσχα, σε αντίθεση με άλλες αυτόνομες περιοχές οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας δεν υπόκεινται στις ομοσπονδιακές αρχές, με τον Καντίροφ να έχει τον απόλυτο έλεγχό τους. Ο προσωπικός αυτός στρατός του Καντίροφ έχει αποκτήσει και όνομα: Καντιρόφσκι.

«Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας (FSB) μισεί τον Καντίροφ επειδή αδυνατεί να τον ελέγξει. Κάνει ό,τι θέλει», λέει ο Αλεξέι Μαλασένκο, ειδικός του Καυκάσου στο Ινστιτούτο Carnegie της Μόσχας.

Ο δολοφονηθείς Μπόρις Νεμτσόφ είχε πριν από λίγο καιρό επισημάνει τους κινδύνους του άξονα ασφαλείας μεταξύ Γκρόζνι και Μόσχας. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει ο Πούτιν όταν οπλίζει 20.000 Καντιρόφσκι. Η Ρωσία εισέρχεται σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Η άτυπη συμφωνία Πούτιν-Καντίροφ, χρήμα έναντι αφοσίωσης, θα τελειώσει σύντομα. Τι θα κάνουν αυτοί οι 20.000 άνδρες; Τι θα απαιτήσουν; Μήπως θα έρθουν στη Μόσχα;», αναρωτιόταν τον Δεκέμβριο ο Νεμτσόφ, γράφοντας στο Διαδίκτυο.

Κανένα στοιχείο

Παρότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο Καντίροφ -ή κάποιος από τον κύκλο του- έδωσε εντολή για τη δολοφονία του Νεμτσόφ, ένας από τους πέντε συλληφθέντες για το έγκλημα υπήρξε διοικητής τάγματος ασφαλείας του Καντίροφ.

Ακόμη και σύμμαχοι του Νεμτσόφ επισημαίνουν ότι η έρευνα έχει αποκαλύψει επικίνδυνη διένεξη μεταξύ Κρεμλίνου και Γκρόζνι. Η διένεξη αυτή είναι έργο του Πούτιν. Για οκτώ χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος στήριξε τη δικτατορική διακυβέρνηση του Καντίροφ. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο χρηματοδότησε τα δαπανηρά σχέδια ανοικοδόμησης της Τσετσενίας και του Γκρόζνι, το οποίο μεταμορφώθηκε σε απαστράπτουσα καυκασιανή μητρόπολη.

Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν υποστηρικτές αλλά και επικριτές του Κρεμλίνου, είναι η δημιουργία ενός δικτάτορα νέου τύπου, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του ισλαμιστή πολέμαρχου, του Ρώσου εθνικιστή και του φανατικού οπαδού του Πούτιν.

Παρά τη μέχρι στιγμής αφοσίωσή του, ο Καντίροφ παραμένει απρόβλεπτος. Ουδείς γνωρίζει τι θα επακολουθήσει, εφόσον η Ρωσία διακόψει την αναγκαία για την επιβίωσή του οικονομική στήριξη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη δολοφονία του Νεμτσόφ, ο Καντίροφ εμφανίζεται αδιάφορος. «Τι νομίζετε, ότι είμαι ο ανακριτής της υπόθεσης; Εγώ είμαι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. Δεν είμαι Μοσχοβίτης», είπε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφο, βγαίνοντας από εκδήλωση στο νεότευκτο Κολοσσαίο του Γκρόζνι. Οι ενοχλητικές ερωτήσεις, όμως, δεν αναμένεται να πάψουν στο άμεσο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.