Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Οι Βρετανοί σπεύδουν να βγάλουν ιρλανδικά διαβατήρια ενόψει Brexit


Όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες θέλουν να αποκτήσουν ιρλανδικό διαβατήριο μετά την απόφαση για Brexit...



Όπως γνωστοποίησε το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, ο αριθμός των αιτήσεων για την έκδοση ιρλανδικών διαβατηρίων τις οποίες έχουν υποβάλει πολίτες της Βρετανίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου και ο ρυθμός της υποβολής των αιτήσεων κλιμακώνεται.
Όποιος έχει γεννηθεί στην Ιρλανδία ή στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και όποιος έχει Ιρλανδό γονέα ή παππού ή γιαγιά, δικαιούται να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο—πράγμα το οποίο αφορά περίπου 6 εκατομμύρια Βρετανούς, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν διπλή ιθαγένεια.
Στα ταχυδρομεία τα έντυπα αιτήσεων για την έκδοση διαβατηρίων έχουν εξαντληθεί και οι πρεσβείες της Ιρλανδίας έλαβαν χιλιάδες τηλεφωνικές αιτήσεις το διάστημα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Τα δεδομένα τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, δείχνουν ότι 21.500 Βρετανοί υπέβαλαν τέτοιες αιτήσεις από τον Ιούλιο, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ο αριθμός τους ήταν λίγο χαμηλότερος από 11.000.
Οι αιτήσεις των Βρετανών που προσπαθούν να παραμείνουν υπήκοοι μιας χώρας-μέλους της ΕΕ αποκτώντας διαβατήριο του κοντινότερου γειτονικού κράτους αυξάνονται κάθε μήνα μετά το δημοψήφισμα και αυξήθηκαν κατά 120% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ της δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Οι αιτήσεις για την έκδοση ιρλανδικών διαβατηρίων στη Βόρεια Ιρλανδία, οι πολίτες της οποίας μπορούν να έχουν δύο διαβατήρια καθώς η επαρχία ανήκει στο ΗΒ, αυξήθηκαν κατά 68% μέσα στην ίδια τρίμηνη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.